Vydatná zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry

Jednoduchá, rychlá a chuťově vynikající zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry. Recept mám od naší babičky, kde nám velmi chutnala a tak jsme odcházeli i s receptíkem a dnes už ji vaříme často i u nás.

Vydatná zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry
Zdroj: cookist.it
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry

Co budeme potřebovat:
  • 1/2 ks bílého zelí
  • 1 kg vepřových žeber
  • 100 g oravské slaniny
  • 1 ks velkého póru
  • 2 ks mrkve
  • 4 ks velkých brambor
  • 3 stroužky česneku
  • podle chuti sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, majoránka


Jak budeme postupovat:

  • Vepřová žebra nakrájíme na menší části (aby se vešla do hrnce), zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme doměkka – asi 90 minut. Během vaření sbírejte děrovanou naběračkou pěnu z povrchu vývaru.
  • Maso vyjměte a vývar dejte stranou.
  • V jiném velkém hrnci osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte kolečka pórku, lehce osolte a opepřete a restujte, dokud pórek nezměkne.
  • Poté do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a vše okořeňte černým pepřem a kmínem.
  • Zeleninu zalijte vývarem z žeber a přidejte na tenké plátky nakrájené zelí. Přikryjte a vše společně vařte asi 30 minut.
  • Mezitím si obejmeme masíčko ze žeber a vložíme ho do vroucí polévky.
  • Nakonec polévku ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou a podle chuti osolte.
  • Podávejte s čerstvým chlebem.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na plněné zelné závitky s vepřovým masem, slaninou, cibulí a vynikající chutí!