Jednoduchá, rychlá a chuťově vynikající zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry. Recept mám od naší babičky, kde nám velmi chutnala a tak jsme odcházeli i s receptíkem a dnes už ji vaříme často i u nás.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zelná polévka se zeleninou a vepřovými žebry
Co budeme potřebovat:
- 1/2 ks bílého zelí
- 1 kg vepřových žeber
- 100 g oravské slaniny
- 1 ks velkého póru
- 2 ks mrkve
- 4 ks velkých brambor
- 3 stroužky česneku
- podle chuti sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, majoránka
Jak budeme postupovat:
- Vepřová žebra nakrájíme na menší části (aby se vešla do hrnce), zalijeme vodou, osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme doměkka – asi 90 minut. Během vaření sbírejte děrovanou naběračkou pěnu z povrchu vývaru.
- Maso vyjměte a vývar dejte stranou.
- V jiném velkém hrnci osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte kolečka pórku, lehce osolte a opepřete a restujte, dokud pórek nezměkne.
- Poté do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a brambory a vše okořeňte černým pepřem a kmínem.
- Zeleninu zalijte vývarem z žeber a přidejte na tenké plátky nakrájené zelí. Přikryjte a vše společně vařte asi 30 minut.
- Mezitím si obejmeme masíčko ze žeber a vložíme ho do vroucí polévky.
- Nakonec polévku ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou a podle chuti osolte.
- Podávejte s čerstvým chlebem.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento recept na i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na plněné zelné závitky s vepřovým masem, slaninou, cibulí a vynikající chutí!