Rychlá kulajda – tradiční staročeská polévka z brambor a hub

Chutná polévka nejen zasytí, ale také zahřeje. Tradiční polévky jsou velmi oblíbené, neboť mají nezaměnitelnou chuť. A přesně taková je naše staročeská kulajda. Specifická chuť, vynikající propojení kyselé a nasládlé chuti, hub a brambor. Hustá polévka, po které nepotřebujete ani druhé jídlo. Ne nadarmo se říká, polévka je základ.

Staročeská kulajda
Zdroj: cookandlove.pl
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Staročeská kulajda

Co budeme potřebovat:
  • 2 ks větších brambor
  • 2 hrsti lesních hub
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru plnotučného mléka
  • 1/2 litru vývaru (zeleninového, hovězího)
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • podle chuti ocet
  • sůl, mletý černý pepř, kmín, bobkový list
  • vařené vejce (na měkko) jako příloha


Jak budeme postupovat:

  • Brambory očistíme, nakrájíme na menší kostky, uvaříme doměkka ve vodě s bobkovým listem a kmínem, scedíme a dáme stranou.
  • Pokud máte čerstvé houby, očistěte je a nakrájejte na tenké plátky. Pokud jsou houby sušené, namočte je před vařením polévky asi na hodinu.
  • Máslo rozpusťte v hrnci a vmíchejte do něj mouku. Směs nechte několik sekund probublávat a za stálého míchání přidejte mléko a vývar. Přiveďte k varu.
  • Polévku osolte a opepřete. Přidejte nakrájené osušené brambory a houby. Krátce povařte a mezitím nasekejte kopr.
  • Polévku podle chuti dochuťte cukrem a octem a stáhněte z ohně.
  • Nakonec vmíchejte kopr a podávejte s vařeným vejcem a krajícem chleba.

Náš tip: Vejce můžete rozklepnout přímo do polévky – 3 minuty před stažením z ohně a pak je nechte v polévce asi 5 minut mimo ohřev. Žloutek by měl být poloměkký, podobně jako u vajec vařených na měkko.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na staročeskou kulajdu zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme také: Domácí pizza s brynzou, slaninou a cibulkou – rychlé a chutné!