Přestože je tento pomerančový cheesecake připraven bez másla a oleje, je měkký, nadýchaný, aromatický a lahodný! Jeho recept je rychlý a snadný! Vyzkoušejte ho to co nejdříve.
Co budeme potřebovat:
- 2 středně velká vejce
- 150-200 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- strouhaná kůra z pomeranče
- 125 ml pomerančového džusu
- 125 ml kefíru
- přibližně 260 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody (můžete ji nahradit ½ lžičky prášku do pečiva)
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!
Pokud chcete, můžete do těsta přidat trochu mleté kurkumy: koláč bude mít intenzivnější odstín.
Při přípravě těsta můžete také použít pouze kefír (250 ml) nebo pouze pomerančovou šťávu (250 ml).
Tvarohový koláč jsme upekli v hluboké obdélníkové formě o rozměrech 11 x 24 cm.
Jak budeme postupovat:
1.Do hluboké mísy dejte opražený cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce a nastrouhanou pomerančovou kůru. Smíchejte metličkou dohladka.
2.Přidejte kefír a pomerančovou šťávu. Míchejte.
3.Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a jedlou sodou. Velmi dobře promíchejte metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Těsto by mělo být husté a pomalu stékat ze stěrky.
4.Těsto přeneste na vymazaný plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5.Koláč pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.°C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6.Vyjměte je z pánve a nechte zcela vychladnout.
7.Můžete ho podávat tak, jak je, nebo ho posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva) nebo rozpuštěnou čokoládou. Můžete ho také rozříznout napůl (podélně) a potřít pomerančovým krémem, ovocným džemem nebo čokoládovou pastou.
8.Nechte koláč přes noc odpočinout. Díky tomu je ještě jemnější a aromatičtější.
9.Porcujte a s velkou chutí podávejte! Není příliš sladká. Pokud tedy máte raději sladší moučníky, můžete do těsta přidat více cukru.
VIDEO NÁVOD:
Přejeme vám dobrou chuť.