Pečete ještě z kynutého těsta? V dnešní době si mnoho lidí raději koupí rychlé a snadné koláče v obchodech nebo si upečou něco z listového těsta, což je mnohem jednodušší než čekat, než vykyne. Kváskové koláče však mají jednu velkou výhodu. Nejenže dobře chutnají, ale mohou i mistrovsky vypadat! Proto pro vás máme recept na kváskový makový pletenec.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynutý makový pletenec
Co budeme potřebovat:
na těsto:
- 1 balení sušené droždí (7 g)
- 100 ml mléko
- 3 PL cukr krystal
- 400 g hladká mouka
- 1 balíček vanilinový cukr
- 2 ks vejce
- 100 g máslo
- 1 špetka sůl
na náplň:
- 1 balíček vanilinový cukr
- 1 PL moučkový cukr
- 50 ml mléko
- 100 g máslo
- 2 ks vejce
- 1 špetka sůl
- 200 g mletý mák
ještě:
- 1 ks vejce na potírání
Jak budeme postupovat:
- Z droždí, mléka a lžičky cukru připravte kvásek.
- V míse smíchejte všechny ostatní ingredience na těsto a přidejte kvásek. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho suchou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut.
- Mezitím si připravte makovou náplň. Zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Přidejte cukr a vmíchejte všechen mák. Dobře promíchejte, aby se netvořily hrudky.
- Vykynuté těsto opatrně přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho na obdélník. Rozetřete na něj makovou náplň a srolujte jako roládu.
- Roládu podélně rozřízněte na polovinu a upleťte ji tak, aby náplň byla nahoře. Těsto opatrně přendejte do vymazané formy. Konce spojte k sobě a vytvořte věnec.
- Nechte pletenec chvíli kynout a potřete ho vajíčkem.
- Pečte při 180 stupních přibližně 35 minut. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na kynutý makový pletenec zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Vyzkoušejte tuto lahodnou, kakaovou bábovku s vlašskými ořechy!