Bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou – syté jídlo podle našich babiček

Bramborové lokše našich babiček si mnozí nenechají ujít. Jsou vynikající jako příloha k huse nebo kachně, ale skvěle chutnají i ve sladké verzi. Ukážeme vám recept na vynikající bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou podle receptu mé babičky!

bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou – syté jídlo podle našich babiček
Zdroj: cookidoo.ca
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou

Co budeme potřebovat:

na lokše:

  • 1 kg brambory
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1/2 KL sůl

na náplň:

  • švestkový džem
  • mletý mák
  • cukr
  • máslo


Jak budeme postupovat:

  • Brambory uvařte ve slupce, očistěte a rozmačkejte nebo nastrouhejte (na jemném struhadle) na pomoučeném prkénku. Přidejte mouku, sůl a vypracujte hladké, pružné těsto.
  • Z těsta vytvarujte váleček a nakrájejte ho na stejně velké kousky. Ty rozválejte na placičky a opečte je nasucho na pánvi nebo na grilovací desce.
  • Upečené bochánky potřete domácí švestkovou marmeládou, srolujte nebo přeložte na čtvrtiny, posypte mletým mákem a moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Hotovo!

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také koláč s mákem, švestkovými povidly a bílkovým sněhem.