Bramborové lokše našich babiček si mnozí nenechají ujít. Jsou vynikající jako příloha k huse nebo kachně, ale skvěle chutnají i ve sladké verzi. Ukážeme vám recept na vynikající bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou podle receptu mé babičky!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou
Co budeme potřebovat:
na lokše:
- 1 kg brambory
- 300 g polohrubá mouka
- 1/2 KL sůl
na náplň:
- švestkový džem
- mletý mák
- cukr
- máslo
Jak budeme postupovat:
- Brambory uvařte ve slupce, očistěte a rozmačkejte nebo nastrouhejte (na jemném struhadle) na pomoučeném prkénku. Přidejte mouku, sůl a vypracujte hladké, pružné těsto.
- Z těsta vytvarujte váleček a nakrájejte ho na stejně velké kousky. Ty rozválejte na placičky a opečte je nasucho na pánvi nebo na grilovací desce.
- Upečené bochánky potřete domácí švestkovou marmeládou, srolujte nebo přeložte na čtvrtiny, posypte mletým mákem a moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na bramborové lokše s mákem a švestkovou marmeládou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také koláč s mákem, švestkovými povidly a bílkovým sněhem.