Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lahodný jablečný koláč se šlehačkou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.
Co budeme potřebovat:
Složení:
- 4 vejce
- 1,5 šálku cukru
- 0,5 hrnku másla (rozpuštěného)
- 1 šálek mléka
- 2,5 hrnku hladké mouky
- vanilkový cukr + lžička prášku do pečiva
Kromě toho:
- 4-5 jablek
- citronové želé
- 1/2 litru tučné smetany
- sýr mascarpone (nepovinné)
- 1/3 šálku moučkového cukru
- čokoládové hobliny
Jak budeme postupovat:
- Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, přilijeme mléko a promícháme.
- Mouku prosejeme, přidáme prášek do pečiva a promícháme. Do rozšlehaných vajec přidávejte po částech mouku za stálého míchání. Velký plech vyložte pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Rovnoměrně rozetřete. Předehřejte troubu na 160 stupňů a pečte 20 minut.
- Zatímco se těsto peče, připravte si jablka. Omytá a oloupaná jablka nakrájejte na kostičky, dejte je do hrnce, přidejte pár lžic vody a pokapejte citronem. Jablka vyjměte (nepřevařte, kostičky by měly být lehce viditelné), stáhněte z ohně, přidejte želé a promíchejte. Odstavte a nechte vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte mixérem, přidejte smetanový sýr (lze vynechat) a cukr a šlehejte do tuha.
- Na vychladlý koláč položte jablka, rovnoměrně je rozprostřete a navrch dejte šlehačku. Ozdobte čokoládovými hoblinkami. Skladujte na chladném místě.