Lahodný jablečný koláč se šlehačkou – Pro všechny mlsouny

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lahodný jablečný koláč se šlehačkou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

Zdroj: fajerki.pl

Co budeme potřebovat:

Složení:

  • 4 vejce
  • 1,5 šálku cukru
  • 0,5 hrnku másla (rozpuštěného)
  • 1 šálek mléka
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • vanilkový cukr + lžička prášku do pečiva

Kromě toho:

  • 4-5 jablek
  • citronové želé
  • 1/2 litru tučné smetany
  • sýr mascarpone (nepovinné)
  • 1/3 šálku moučkového cukru
  • čokoládové hobliny

Jak budeme postupovat:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, přilijeme mléko a promícháme.
  2. Mouku prosejeme, přidáme prášek do pečiva a promícháme. Do rozšlehaných vajec přidávejte po částech mouku za stálého míchání. Velký plech vyložte pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Rovnoměrně rozetřete. Předehřejte troubu na 160 stupňů a pečte 20 minut.
  3. Zatímco se těsto peče, připravte si jablka. Omytá a oloupaná jablka nakrájejte na kostičky, dejte je do hrnce, přidejte pár lžic vody a pokapejte citronem. Jablka vyjměte (nepřevařte, kostičky by měly být lehce viditelné), stáhněte z ohně, přidejte želé a promíchejte. Odstavte a nechte vychladnout.
  4. Smetanu vyšlehejte mixérem, přidejte smetanový sýr (lze vynechat) a cukr a šlehejte do tuha.
  5. Na vychladlý koláč položte jablka, rovnoměrně je rozprostřete a navrch dejte šlehačku. Ozdobte čokoládovými hoblinkami. Skladujte na chladném místě.