Domů Recepty Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou

ZDROJMartina Hančlová

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na linecký koláč plný tvarohu se švestkami a drobenkou. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z něj budou nejen děti, ale i mlsní dospělí. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Za recept děkujeme Martině.

delikátní jablečný koláč s mascarpone – jednoduchý a chutný – jednoduchý a chutný
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na linecký koláč plný tvarohu:

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
  • sůl

Náplň:

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 smetanový /nebo vanilkový/ pudinkový prášek
  • švestky

Drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 1/2 lžičky skořice

Jak budeme postupovat:

1) Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva /nebo sodu/, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

2) Těsto rukama natlačíme na dno a boky dortové formy (já měla formu 24 cm v průměru).

Nepřehlédněte:
Vyzkoušejte tyto jednoduché těstoviny s krémovou omáčkou - chutné a rychlé

3) Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

4) Švestky jsem použila kompotované, nechala jsem okapat. 

5) Tvaroh, oba cukry, pudinkový prášek a vejce vložíme do mísy a vyšleháme.

6) Do dortové formy s těstem nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.

7) Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.

8) Koláč vložíme do trouby  pečeme 60 – 70 minut dozlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru.Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový. 

9) Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.