Hříšně dobré palačinky s broskvemi a skořicovým sirupem

Palačinky jsou vděčným dezertem ve dnech, kdy nemáme chuť na pečení koláčů. Na těsto jednoduše smícháme vejce, mléko, mouku a trochu cukru a zbytek záleží na naší fantazii a zásobách potravin. V následujících řádcích vám poskytneme inspiraci na lahodné palačinky s broskvemi a neobvyklým skořicovým sirupem.

hříšně dobré palačinky s broskvemi a skořicovým sirupem
Zdroj:
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Palačinky s broskvemi a skořicovým sirupem

Co budeme potřebovat:

palačinkové těsto:

  • 2 šálky plnotučné mléko
  • 1 šálek hladká mouka
  • 2 ks vejce
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 1 špetka sůl
  • trochu olej na smažení
  • trochu máslo na smažení

broskve v sirupu:

  • 5 ks větší broskve
  • 4 PL krystalový cukr
  • 80 ml voda
  • 1 ks skořice (skořicová tyčinka)
  • 2 ks hřebíček


Jak budeme postupovat:

  • Sirup: Cukr dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte tyčinku skořice a celý hřebíček. Pokud nemáte po ruce celou skořici, můžete ji nahradit mletou skořicí ( ½ KL).
  • Přísady přiveďte k varu, a když se cukr rozpustí a sirup zprůhlední, stáhněte plamen na minimum a asi 5 minut redukujte.
  • Poté do voňavého sirupu přidejte na kostičky nakrájené broskve a společně je asi 3 minuty povařte. Krátce, aby broskve neztratily svůj tvar a barvu. Vyjměte ji a přelijte do mísy, aby směs rychleji vychladla. Můžete/nemusíte vylovit skořicovou tyčinku a hřebíček.
  • Palačinky: Mléko vyšlehejte s celými vejci, cukrem a solí. Nakonec metličkou vmíchejte mouku, až vznikne řídké palačinkové těsto.
  • Náš tip: Přísady na palačinky lze rozmixovat v mixéru, aby se 100% obešly bez hrudek. Nebo těsto po smíchání přeceďte přes husté síto.
  • Palačinky smažte ve směsi rozpáleného oleje (asi 1 KL na palačinku) a másla (1 KL na palačinku) z obou stran dozlatova.
  • Horké palačinky přeložte na čtvrtiny a položte je na servírovací mísu nebo větší talíř.
  • Broskve naaranžujte na vrch, sirup přelijte do omáčníku a jednotlivé porce zalévejte podle chuti.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na Babiččin moučník se skořicovým krémem a třešněmi!