Upečte si domácí valašský frgál s makovou, povidlovou nebo tvarohovou náplní

V dnešním příspěvku si ukážeme recept od Petry a připravíme si domácí valašský frgál s makovou, povidlovou nebo tvarohovou náplní. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

upečte si domácí valašský frgál s makovou, povidlovou nebo tvarohovou náplní
Zdroj: Petra Žídková

Recept na domácí housky:

Co budeme potřebovat:

Na 4 koláče budeme potřebovat:

  • 0,5kg hladké mouky
  • 85 g cukru moučka
  • Špetku soli
  • 50ml oleje
  • 125 g změklého másla
  • 2 žloutky 
  • Kvásek z 250 ml mléka a 42 g droždí ( jedna kostka) a špetkou cukru
  • Citronovou kůru

Jak budeme postupovat:

1) Kvásek nechat vykynout a přidat k ostatním surovinám. Ručně nebo pomocí robota vymícháme těsto a necháme kynout.

2) Těsto rozdělíme na 4 části a rukama vytvoříme kruh o průměru cca 30cm.

3) Dáme náplně jaké máme rádi. Já jsem použila makovou, tvarohovou, hruškovou a povidlovou. Nahoru drobenku. Okraje koláče potřeme vajíčkem s trochou mléka.

4) Pečeme v předehřáté troubě na 180° cca půl hodiny, ale záleží na troubě…do zhnědnutí okrajů.

5) Po vytažení ještě potřeme rumem a máslem.