Dnešní recept na křupavé sýrové sušenky BEZ lepku jsme si vypůjčili v naší facebookové skupině Prima kuchařka od naší čtenářky Ivety Vrabcové, tímto jí děkujeme. V této skupině se s námi můžete také podělit o váš oblíbený recept. Stačí přidat hezkou fotku i s ingrediencemi a postupem. My tento recept zařadíme do našeho receptového magazínu. Také se můžete s námi, a dalšími čtenáři této skupiny podělit o to, co máte dnes k obědu nebo jaké pohoštění chystáte na narozeninovou oslavu
Nyní ale už zpět k dnešnímu receptu. Díky tomu, že se jedná o BEZ lepkový recept, mohou si jej vychutnat i lidé, kteří mají tuto speciální dietu. Příprava je velice snadná a časově nenáročná. Oslovil vás tento recept? Pojďme si tedy společně přichystat tyto sýrové sušenky BEZ lepku!
Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tuto piškotovou roládu!
Výborný recept na sýrové sušenky BEZ lepku:
Co budeme potřebovat:
těsto:
- 500 g kukuřičné mouky
- 1 ČL soli
- 1 sáček prášku do pečiva
- 250 g změklého másla
- 2 vaječné žloutky
- 250 ml kysané smetany
- 250 g nastrouhaného sýru eidam (50 g z toho může být třeba i niva nebo uzený sýr)
na povrch:
- 2 vyšlehané bílky
- 150 g sýra na posypání
Jak postupovat:
1) Do mísy si nasypeme mouku a prášek do pečiva, přidáme sůl a máslo na kostičky. Přimícháme nastrouhaný sýr a vypracujeme směs v těsto. Těsto necháme odpočinout cca dvě hodiny v lednici.
2) Mezitím si připravíme vál nebo silikonovou podložku. Posypeme kukuřičnou moukou a vyválíme zde těsto na plát o tloušťce cca 6 mm.
3) Rádlem nebo nožem si nakrájíme těsto na proužky a ty rozpůlíme na cca 6 – 8 cm dlouhé proužky (tyčinky nebo krekry)
4) Potřeme vaječným bílkem, posypeme strouhaným sýrem, můžeme přidat ještě směs soli a máku a vyskládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
5) Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dokud nechytnou tyčinky zlatavou barvu – cca 20 minut
Malý tip šéfkuchaře:
Po vychladnutí lze tyčinky zabalit do igelitového pytlíku a zamrazit. A voilá! máme připravené krekry pro případnou návštěvu.
Pro zdravější variantu lze posypání sýrem vynechat a potřené krekry vaječným bílkem můžeme ozdobit třeba lněným nebo sezamovým semínkem.