Nadýchaný věnec s makovou náplní, mandlemi a brusinkami – Snadná a rychlá příprava!

Dnešní recept na nadýchaný věnec s makovou náplní a brusinkami, jsme si vypůjčili v naší facebookové skupině Prima kuchařka od naší čtenářky Jany Podolákové Burkartové, tímto jí děkujeme. V této skupině se s námi můžete také podělit o váš oblíbený dezert. Stačí přidat hezkou fotku i s ingrediencemi a postupem. My tento recept zařadíme do našeho receptového magazínu. Také se můžete s námi a dalšími čtenáři této skupiny podělit o to, co máte dnes k obědu nebo jaké pohoštění chystáte na narozeninovou oslavu.

Nyní ale zpět už k našemu receptu na makový věnec s brusinkami a mandlemi. Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku. Tento recept je určen spíše těm zkušenějším kuchařům a kuchařkám.

Oslovil vás tento recept? Pojďme si tedy společně přichystat tento nadýchaný makový věnec s brusinkami a mandlemi.

Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.

Recept na kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi
Zdroj: Prima kuchařka

Pokud hledáte nějakou sladkou dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tento makový dezert!


Výborný recept na věnec s makovou náplní:

Co budeme potřebovat:

těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • půl hrnku cukru krystal
  • sáček van. cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 200 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • plátek rozpuštěného másla (80 g)
  • 3/4 droždí
  • půl vaničky tvarohu
  • hrst rozinek

náplň:

  • mák
  • mála sklenička brusinek
  • mléko
  • citr. šťáva
  • cukr
  • špetka vanilky
  • 1 PL povidel
  • mandle (na vrch)

Jak postupovat:

1) Začneme tím, že si z mléka, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Zapracujeme zbylé ingredience určené na těsto a uhněteme si hezké, jemné těsto. Necháme 40 minut kynout.

2) Jakmile nám těsto nakyne, tak jej rozdělíme na 2 poloviny. Ponecháme si jen jednu polovinu, tu si rozválíme na větší plát.

3) Nyní si připravíme náplň. Jednoduše si svaříme mák s mlékem, cukrem, citr. šťávou, vanilkou a lžící povidel. Měla by nám vzniknout hustější kaše.

Recept na kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi
Zdroj: Prima kuchařka

4) Touto kaší si potřeme polovinu našeho plátu, stejně jako vidíme na obrázku. Přidáme malou skleničku brusinek. Do poloviny zamotáme a druhou polovinu nařízneme na proužky. Poté domotáme stejně jako na obrázku.

Recept na kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi
Zdroj: Prima kuchařka

5) Nakonec spojíme do tvaru věnce a necháme ještě chvíli kynout. Poté potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 180 stupních dozlatova. Po vychladnutí můžeme přizdobit moučkovým cukrem. Máme hotovo!

Recept na kynutý makový věnec s brusinkami a mandlemi
Zdroj: Prima kuchařka

(Malý tip – druhou část kynutého těsta využijeme na makové copy s tvarohem. Recept zde)