Domácí makový závin s krémovou náplní, který připravila babička – doporučujeme

Existuje několik způsobů přípravy závinů a největší rozdíl mezi jednotlivými druhy je v náplni. Nejčastěji se používá mák, mleté ořechy nebo džem. Důležité je však správně zadělat těsto.

Podle tohoto receptu můžete například připravit těsto a náplň zvolit podle své chuti. Pro inspiraci můžete použít jednoduchou náplň ze zakysané smetany smíchané se žloutkem a cukrem.


Recept na domácí makový závin s krémovou náplní:

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 kg hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžíce tuku
  • 75 g droždí rozmíchaného ve vodě s 1 lžící cukru
  • 1,5 l zakysané smetany
  • mák
  • vaječný žloutek
  • cukr

Jak budeme postupovat:

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte dohladka a poté těsto rozdělte na 4 stejné díly.
  2. Každé vyválíme, potřeme máslem, posypeme mákem a přidáme zakysanou smetanu smíchanou se žloutkem a cukrem.
  3. Nakonec každý závin zabalte a vložte do vymazané formy.
  4. Závin pečte 30-40 minut při 180 stupních a jakmile zezlátne, můžete ho podávat.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroj: ketkes.com