Existuje několik způsobů přípravy závinů a největší rozdíl mezi jednotlivými druhy je v náplni. Nejčastěji se používá mák, mleté ořechy nebo džem. Důležité je však správně zadělat těsto.
Podle tohoto receptu můžete například připravit těsto a náplň zvolit podle své chuti. Pro inspiraci můžete použít jednoduchou náplň ze zakysané smetany smíchané se žloutkem a cukrem.
Recept na domácí makový závin s krémovou náplní:
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžíce tuku
- 75 g droždí rozmíchaného ve vodě s 1 lžící cukru
- 1,5 l zakysané smetany
- mák
- vaječný žloutek
- cukr
Jak budeme postupovat:
- Všechny ingredience na těsto smíchejte dohladka a poté těsto rozdělte na 4 stejné díly.
- Každé vyválíme, potřeme máslem, posypeme mákem a přidáme zakysanou smetanu smíchanou se žloutkem a cukrem.
- Nakonec každý závin zabalte a vložte do vymazané formy.
- Závin pečte 30-40 minut při 180 stupních a jakmile zezlátne, můžete ho podávat.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj: ketkes.com