Pokud i vy patříte do skupiny milovníků makových dezertů, pak je tento recept přesně pro vás! Dnes si konkrétně přichystáme makový dezert s čokoládovou polevou a vanilkovým krémem. Makové dezerty jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku.
Pojďme si tedy společně přichystat tento makový dezert s čokoládovou polevou a vanilkovým krémem!
Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Pokud hledáte nějakou sladkou dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tento vynikající čokoládový dezert!
Výborný recept na makový dezert s polevou a krémem:
Co budeme potřebovat:
- 6 vaječných bílků
- 3 lžíce kokosu
- 3 lžíce cukru
- vanilkové aroma
- 5 lžic mletého máku
- 10 lžic hladké mouky
- sáček prášku do pečiva
- 5 lžic mléka
krém:
- 4 žloutky
- vanilkové aroma
- 1 pytlík pudinkového prášku
- 500 ml mléka
- 6 lžic cukru
- 250 g másla
poleva:
- 100 g tmavé čokolády
- lžíci oleje
Jak postupovat:
1) Začneme tím, že si bílky ušleháme do tvrdší pěny. Přidáme postupně mák, kokos, vanilkové aroma, prášek do pečiva a také mléko. Vše důkladně promícháme.
2) Připravíme si plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a směs na něj umístíme. Pečeme při 200 stupních zhruba 10-15 minut. Po vychladnutí si těsto rozřízneme na 3 stejné části.
3) Pokračujeme krémem. Žloutky s cukrem si rozšleháme do krémové podoby. Poté přidáme pudinkový prášek, mléko a také vanilkovou esenci. Vše promícháme takovým způsobem, aby nám nevznikly hrudky. Poté umístíme na sporák a vaříme, dokud nám směs nezhoustne. Jakmile se tak stane přidáme kostky nakrájeného másla a mícháme zhruba 3 minutky, dokud nám nevznikne jemný krém. Ten si poté rozdělíme na 2 stejné části.
4) Nyní poleva. Čokoládu společně s olejem umístíme do parní lázně a necháme rozpustit.
5) V dalším kroku si první část korpusu umístíme na talíř a potřeme ho krémem. Poté na něj umístíme druhou část korpusu, na který umístíme zbytek krému. Navrch umístíme poslední část korpusu, kterou zatlačíme. Nakonec vrchní korpus polijeme polevou a rozetřeme po celé ploše.
6) Na úplný závěr umístíme buchtu na pár hodin do lednice.