Chladné podzimní počasí nám mění nejenom náladu, ale i také chutě. Připravte si tento čokoládový dort, který dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z nich budou nejen děti, ale i mlsní dospělí. Má jednoduchou příprava a úžasnou chuť.
Recept na čokoládový dort:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 1 šálek kefíru (200 ml)
- 1 sklenice cukru (150 g)
- 4 žloutky
- 1 sklenice hladké mouky (140 – 160 g)
- 10 g prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa (30 – 40 g)
- špetku soli
Na krém:
- 4 bílky
- 200 – 220 g změklého másla
- 1 1/3 sklenice cukru (17 PL nebo 280 g)
- vanilku podle chuti
- 1 – 2 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
Na polevu:
- 3 PL cukru (50 g)
- 1 PL kakaa (17 – 20 g)
- 2 PL smetany (75 g)
- 15 g másla
Jak budeme postupovat:
1) Žloutky vyšleháme se solí a cukrem do hladké bílé hmoty.
2) Nalijeme kefír a mícháme asi 2 minuty, dokud se cukr trochu neroztaje.
3) Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva k ostatním ingrediencím a vymícháme homogenní těsto.
4) Formu na pečení si vysteleme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Předehřejeme si troubu na 170 – 180 ° C a pečeme korpus asi 40 minut (prvních 30 minut neotvírejte dvířka na troubě).
5) Smícháme vaječné bílky s cukrem , vložíme misku do parní lázně a zahříváme je na střední teplotě (asi při 60 ° C) asi 6 minut. Namočíme prst do bílků – měly by být horké a cukr zcela roztátý.
6) Vymícháme vaječné bílky mixérem při maximální rychlosti asi 5 minut, dokud nevznikne tuhý sníh.
7) Postupně přidáme 1 lžičku změklého másla a dobře promícháme mixérem, dokud nebude konzistence hladká. Během míchání přidáme vanilku a citrusovou šťávu.
8) Piškotový korpus rozřízneme na 3 pláty.
9) Na spodek formy položíme první plát a navrstvíme 1/2 krému. Zakryjeme druhým plátem korpusu a navrstvíme druhou polovinu krému. Potom přikryjeme posledním plátem. Odložíme do lednice na 1,5 – 2 hodiny.
10) Cukr smícháme s kakaem, přidáme smetanu a ještě jednou promícháme. Dáme na sporák a vaříme na mírném ohni za stálého míchání.
11) Přidáme máslo a nepřetržitě mícháme, dokud hmota nevychladne.
12) Z formy odstraníme boční část a celý dort polijeme hotovou polevou.
PŘEHRAJTE SI CELÝ NÁVOD NA ČOKOLÁDOVÝ DORT:
Prohlédněte si také článek na – Recept na nadýchaný jablečný závin – chutná úžasně a provoní celou domácnost