Chladné podzimní počasí nám mění nejenom náladu, ale i také naše chutě. Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte své mlsné jazýčky. Tento recept na ořechový chléb s karamelem, je tím pravým. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Recept na ořechový chléb s karamelem:
Co budeme potřebovat:
- 80 g třtinového cukru
- 160 g medu
- 100 g másla nebo Hery
- 2 vejce
- 100 g vlašských nebo lískových oříšků
- 100 g mandlí
- 50 g rozinek
- 200 g hladká mouka
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce rumu
- 1 lžička perníkového koření
KARAMELOVÁ POLEVA:
- 125 g cukr krupice
- 125 g smetany ke šlehání 33%
- 30 g másla
Jak budeme postupovat:
- Cukr, máslo a med v hrnci rozpustíme. Necháme vychladit. Přidáme vejce a vyšleháme.
- Mandle, oříšky a rozinky polijeme rumem, necháme nasáknout rozinky a zaprášíme troškou mouky, aby se vše obalilo.
- Do mokré směsi vmícháme ručně mouku, kypřící prášek do perníku, skořici, perníkové koření, nakonec opatrně vmícháme oříšky s rozinkami.
- Těsto přendáme do chlebové formy na pečení, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou.
- Pečeme na 150 stupňů asi 40 minut, záleží na Vaší troubě.
- Mezitím si připravím karamelovou polevu.
- Cukr si roztopíme v hrnci na karamel, opatrně do něj vlijeme smetanu a rozmícháme do hladké konzistence. Kdyby zůstaly kousky karamelu, můžeme přecedit přes sítko. Nakonec vmícháme máslo.
- Roztíráme na chlebíček a posypeme nakrájenými vlašskými ořechy.
- Chlebíček můžeme uchovávat v ledničce, poleva hezky ztuhne a lépe se krájí i další dny.
Tento ořechový chléb s karamelem je vynikající právě díky chuti spoustě ořechů a voní perníčků.
Doporučujeme také vyzkoušet recept na – Ořechy plněné krémem – recept na vánoční cukroví