Tento snadný dýňový chlebíček je sladká a vláčná pochoutka se skutečným dýňovým pyré a kořením. U nás doma je již těžké si představit podzimní obodobí bez tohoto aromatického domácího chlebíčku. Děti i dospělí ho milují k snídani nebo k lehké svačině.
Hlavní ingrediencí je naše oblíbená dýně, pro kterou nalezneme využití jak v dekorování, tak v kuchyni. A pokud existuje jistá známka příchodu podzimu do kuchyně, je to vůně pečící se dýně v troubě. Tento chutný dezert je akorát tak sladký a kořeněný, a po prvním ochutnání ihned bude následovat další. Na vůni a chuti dýně, jablek okořeněných skořicí, muškátového oříšku a zázvoru je něco magického, co ihned přinese podzimní atmosféru.
Jak si tuto sladkou pochoutku z dýně připravit, se dozvíte níže v receptu. Inspirujte se a pusťte se s námi do pečení.
Ingredience:
- 2 vejce pokojové teploty
- 1 šálek třtinového cukru
- ½ šálku plnotučného mléka
- 1 šálek dýňového pyré
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 ½ šálku hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 1/2 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky nového koření
- ½ lžičky mletého zázvoru
Instrukce:
Tento recept si skutečně zamilujete, neboť stačí smíchat všechny ingredience, rozšlehat je, nalít směs do formy a upéct.
(1) Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte standardní formu na banánový chlebíček.
(2) Do mísy prosejte suché přísady a dobře promíchejte.
V jiné míse rozšlehejte vejce, třtinový cukr, mléko, dýňové pyré a olej do hladka.
(3) Nalijte mokré přísady do suchých a šlehejte, dokud nebude směs hladké.
(4) Nalijte těsto do připravené formy a posypte trochou skořice.
Pečte 55–60 minut, dokud párátko vložené do středu nevytáhnete čisté. (V případě potřeby pečte dalších 5-7 minut.)
(5) Podle chuti můžete navrch přidat také drcené pekany nebo vlašáky, které se ovšem hodí i do těsta. Stejně tak do směsi můžete přidat i čokoládové lupínky nebo sušené brusinky.