Představte si okouzlující sladkou vůni pečiva, které se šíří celým domovem. V dnešním článku si ukážeme fantastický recept od kolegyně z webu KAMzaKRASOU.sk. Ukážeme Vám, jak si snadno připravit domácí loupáky, které jsou lepší než od pekaře.
Určitě Vás překvapí jejich snadná příprava a chuť. Zamilujete si je Vy i celá Vaše rodina. Tak pojďme na to. Skvělé sladké domácí loupáky!
Co budeme potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 120 g krystalového cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- 1/2 KL soli
- 270 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 KL krystalového cukru
- 70 g másla
- 1 vejce
Na potření a posypání:
- 1 celé vejce
- trochu celého máku
Jak budeme postupovat:
1) Hladkou a polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl smícháme ve větší míse. V menší míse su připravíme kvásek z vlažného mléka, droždí a trošky cukru. Necháme 10-15 minut postát.
2) Rozpuštěné a zchladlé máslo, celé vejce a kvásek přidáme k sypkým ingrediencím. Ručně vypracujeme celistvé, hladké těsto. Pokud je příliš vláčné, můžeme přidat mouku. Pokud je příliš suché, přilijeme lžíci mléka.
3) Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (60-90 minut). Vykynuté těsto zpracujeme na desce, aby se z něj vytlačil vzduch. Vyválíme z něco válec, který rozdělíme na 10 přibližně stejných bochníků. Každý bochník vyválíme do kruhu, srolujeme, jemně ohneme do tvaru loupáku a uložíme na plech vystlaným pečícím papírem.
4) Loupáky dáme vykynutou po dobu 20 až 30 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Dáme péct na 180 stupňů na 20 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept na skvělé sladké domácí loupáky i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou další úžasné recepty na KAMzaKRASOU.sk .