Dort Red Velvet, zvaný též Mahogany Cake, je druh dortu pocházející z USA. Jeho těsto je zbarvené do tmavočervena následkem chemické reakce mezi kakaovým práškem a kyselými přísadami. V našem receptu ovšem naleznete i potravinářské barvivo.
Jeho chuť je nezaměnitelná a bezkonkurenční! Šťavnatý korpus a nadýchanou náplní tvoří neodolatelnou kombinaci, která je vhodná pro každou příležitost. Proto věříme, že si tento dort jistě zamilujete! Pojďme se tedy podívat na recept. 🙂
Ingredience
– Korpus:
- 2 a 1/2 šálky (340 g) hladké mouky
- 1/4 šálku (35 g) kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce (12 g) neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 šálku máslo, změklé na pokojovou teplotu
- 2 šálky (425 g) granulovaného cukru
- 1 šálek (240 ml) rostlinného nebo řepkového oleje
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička destilovaného vinného octa
- 2-3 polévkové lžíce červeného potravinného barviva
- 1 šálek (240 ml) podmáslí
– Krém:
- (450 g) plnotučný blokový smetanový sýr
- 225 g nesoleného másla, pokojová teplota
- 4 šálky (480 g) práškového cukru, prosévaný
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup:
-
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem dvě dortové formy, které jsou vysoké alespoň 5 centimetrů.
- Ve střední misce smíchejte prosátou mouku, kukuřičnou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Poté si suchou směs na chvíli odložíme.
- V mixéru smícháme máslo a cukr do lehkého a načechraného krému (cca 3-4 minuty).
- Přidáme olej, po jednom vejce, vanilku a ocet. Šleháme, dokud není vše řádně promíchané a nakonec přidáme potravinářské barvivo.
- Při nízké rychlosti mixéru přidáváme i polovinu suché směsi. Poté vmícháme podmáslí a nakonec zbytek suché směsi.
- Těsto poté rovnoměrně rozdělíme do dvou dortových forem a pečeme po dobu 30-35 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté. Poté necháme vychladnout.
- Chcete-li udělat polevu: mixérem smícháme máslo a smetanový sýr do hladké a krémové konzistence (1-2 minuty).
- Přidáme cukr ve 2 přídavcích, dokud není krém hladký. Nakonec přidáme vanilku a sůl, promícháme.
- Sestavení dortu: Na dortovou podložku nebo podnos postupně skládejte korpusy, které potírejte vrstvou krému.
- Na závěr potřete krémem boky a vršek dortu a uhlaďte
cukrářskou stěrkou. Vršek a boky dortu ozdobte připravenými drobečky z odřezávání povrchů korpusu.