5 tipů, jak zatočit s nudou a nepodlehnout svodům

Zažeňte nudu něčím smysluplným. Zkuste vyrobit jednoduché dekorace nebo drobnosti pod stromeček pro své blízké. Rozhodně je to lepší než podlehnout nebezpečným koníčkům, které vás mohou stát opravdu hodně. Přeci nechcete podlehnout internetovým lákadlům a stát se stát se závislými na hazardu, na mobilním telefonu nebo rovnou na celém internetu? Je přeci tolik zajímavých činností, které můžete dělat.

Navíc celá řada studií dokazuje, že nejlépe se vyrovnáte se stresem, když budete kreativní. Nemáte zrovna inspiraci? Nevadí. Poradíme vám, co můžete doma vytvářet. Vyberte si, co vás bude bavit nejvíce. Možností je celá řada.


5 tipů, jak zatočit s nudou a nepodlehnout svodům

Domácí mýdlo jako skvělý dárek

Budete potřebovat:

  • Glycerinovou mýdlovou hmotu
  • Aroma (éterický olej)
  • Barvu k obarvení
  • Odstraňovač bublinek
  • Kyselinu benzoovou k zakonzervování (k dostání v lékárně či drogerii 100 g za 100 Kč)
  • Další pomůcky: nádoba na rozehřátí mýdlové hmoty, umělohmotné nebo silikonové formičky, jako improvizaci lze použít i ořezanou papírovou krabičku, špachtli, metličku na míchání

Postup:

V rendlíku rozpusťte při 60 až 80 °C mýdlovou hmotu. Nezapomeňte, hmota nesmí začít vřít. Následně přidejte barvu a éterický olej. Na 100 ml stačí pouze 2 až 3 kapky oleje. Pořádně promíchejte, aby se všechny složky dokonale propojily. Tekutou hmotu přelijte do předem připravených formiček a nechte vychladnout. Poté přemístěte na studené místo, např. do lednice, sklepa či garáže. A máte hotovo. Po ztuhnutí už jen stačí mýdlo opatrně vyklopit z formiček.

Fantazii se meze nekladou. Do formiček můžete dát před vlitím hmoty např. sušené bylinky či ovoce. Oblíbená jsou mýdla se sušenou levandulí nebo s kousky brusinek. Vkusně naaranžovaná a zabalená domácí mýdla vám také skvěle poslouží jako pěkný dárek k svátku, k narozeninám či jako pozornost pod stromeček.


5 tipů, jak zatočit s nudou a nepodlehnout svodům

Vonné svíčky pro skvělou atmosféru

Budete potřebovat:

  • Vosk či parafín (k dostání v lékárně či drogerii, cca 100 Kč/1 kg)
  • Knot
  • Nádobu (sklenka, kelímek, miska apod.)
  • Vonný olej
  • Dekorační předměty (kávová zrna, sušené ovoce, sušené květiny, vanilka apod.)

Postup:

Ustřihněte si dostatečně dlouhý knot a nezapomeňte, lepší delší než kratší. Zkrátit ho můžete kdykoliv. Dejte knot do středu sklenky a vrchní část obmotejte okolo špejle, kterou položte přes vrchní okraj sklenky. Tímto způsobem vám bude knot držet a nespadne na dno, až budete přilévat vosk. Následně si ve vodní lázni roztavte vosk či parafín. Zakápněte několika kapkami esenciálního oleje. Tekutou hmotu poté přelijte do sklenky. V případě, že vyrábíte svíčku bez obalu, použijte kelímek od jogurtu či podobnou nádobu, ze které lze později svíčku vytáhnout. Svíčku můžete také dozdobit například zrnky kávy, sušenými květy apod. V takovém případě do hmoty tyto suroviny různě přidávejte během vlévání do sklenky. Svíčka ztuhne asi po 24 hodinách. Pak už jen stačí zastřihnout knot a máte hotovo. Vonná svíčka je nejen ideálním dárkem, ale také si s ní můžete navodit příjemnou atmosféru během dlouhých večerů.


5 tipů, jak zatočit s nudou a nepodlehnout svodům

Malované kamínky pro radost

Budete potřebovat:

  • Ploché kamínky
  • Akrylové barvy
  • Permanentní fixy
  • Akrylový lak k zafixování
  • Tenké štětce

Postup:

Než začnete malovat na kamínky, je potřeba je důkladně omýt, nejlépe jarovou vodou. Nezapomeňte kamínky důkladně osušit. Pak už je vše jen na vás. V tomto případě se fantazii meze nekladou. Můžete vytvořit konkrétní obrázek, abstraktní malbu nebo oblíbenou mandalu. K malování jsou vhodné akrylové barvy. V případě dalšího dolaďování počkejte, než předchozí vrstva důkladně zaschne. Na zvýraznění obrysů se perfektně hodí permanentní fixy. Pokud chcete, aby byl celý obraz krásně lesklý, použijte k zafixování obrazu akrylový lak. Malované kamínky jsou fenoménem současnosti. Můžete je doma použít jako těžítko či dekoraci. S jejich sbíráním i malováním zabavíte děti i sebe na dlouhé hodiny. Jsou také milou pozorností, kterou lze doplnit dárky pro své nejbližší.


5 tipů, jak zatočit s nudou a nepodlehnout svodům

Barevné sklo potěší každého

Budete potřebovat:

  • Slupovací barvy
  • Štětce různých velikosti
  • Šablony
  • Houbičku
  • Kancelářskou fólii
  • Skleněné nádoby (sklenky, talíře, placky, láhve atd.)

Postup:

Technik malování skla je několik. Je však lepší začít s tou nejjednodušší. Pro začátek jsou vhodné slupovací barvy. Díky nenáročnosti celého postupu s touto technikou zabavíte a potěšíte i své děti. Nebudou se nudit a ještě se mohou realizovat při tvorbě barevných skleniček. Můžete kreslit podle své fantazie, vybrat si šablonu na internetu a později ji vytisknout nebo rovnou pořídit šablony ve výtvarných potřebách. Svou předlohu dejte pod průhlednou kancelářskou folii a začněte konturovat. Nezapomeňte konturou obkreslit všechny linie. Barvy určené ke konturování poznáte, protože jsou oproti běžným barvám hustší, a proto je musíte nechat po nanesení důkladně zaschnout. Vzhledem ke svým vlastnostem však konturovací barvy déle zasychají, a s tím byste měli počítat. Perfektně zaschnou cca po 3 až 4 hodinách až poté můžete začít vybarvovat. Prázdné plochy už jen stačí vyplnit požadovanými barvami. Ovšem nezapomeňte, že pokud necháte více volných ploch nevyplněných, mohli byste poté při nanášení obrázek potrhat. Před dokončením vašeho díla můžete ještě některé kontury znovu obtáhnout. Máte hotovo? Tak teď už stačí jen počkat 9 hodin, během kterých obrázek skutečně dokonale zatuhne. Slupování si maximálně usnadníte, pokud dáte obrázek na závěr ještě na 10 minut do lednice. Po zaschnutí se musíte z pomalého tempa přepnout do rychlejšího režimu. Slupování a nanášení raději nenechávejte na dětech. Po sloupnutí se totiž obrázek nesmí ohnout a slepit se. Všechno by bylo zničeno. Rychle aplikujte na sklo (okno, sklenku atd.). A konečně máte hotovo. Tato dekorace vám navíc může dělat radost i několik let. Děti mohou vlastníma rukama vytvořit skvělý dárek pro babičku a dědu nebo pro své kamarády.


5 tipů, jak zatočit s nudou a nepodlehnout svodům

Mandaly na odreagování

Budete potřebovat:

  • Obyčejnou tužku a fixy
  • Pastelky, fixy, vodovky či jiné barvy na vybarvení
  • Papír
  • Kružítko
  • Lze použít šablony na tvorbu mandal

Postup:

Na tvorbu vlastní mandaly toho potřebujete skutečně velmi málo. Pro začátek vám stačí tužka, fixy a papír. Kružítkem si načrtněte kruh, pokud nemáte kružítko a nechcete si ho pořizovat, můžete obkreslit třeba talíř. Označte si střed kruhu, ze kterého budete následně vycházet. Pro snazší orientaci při malování si rozdělte kruh do výsečí, počet je jen na vás. A teď můžete začít tvořit. Pro začátek vám skvěle poslouží černý fix. Nejprve si udělejte malý kroužek uprostřed mandaly. V pravidelných řadách pak můžete přidávat různé ornamenty, tvary a další prvky. Výseče vám pomohou při malování. Mandala je intuitivní dílo, které vychází přímo z vás. Po několika nakreslených řadách byste na sobě měli pozorovat dokonalé uvolnění. Mandala se doslova kreslí sama. Přidávejte pomalu řadu za řadou a výsledný obraz se vám bude doslova rozrůstat pod rukama. Mandala vyjadřuje váš momentální stav vědomí. Blížíte se ke konci kruhu? Zakončit ho můžete několika způsoby. Vnější okraj zakončete čistou linií nebo nechte z mandaly jakoby „vyzařovat“ paprsky vycházející z vaší mandaly. Sice jste dokončili obrazec, ale máte za sebou pouze polovinu. Vtiskněte mandale duši a vybarvěte ji. Teprve ty správně zvolené barvy učiní z mandaly symbol, který pro vás hodně znamená. Každá barva symbolizuje něco jiného a působí na člověka rozdílně. Zelená je růst, modrá klid a fialová vyjadřuje tajemství a duchovno. Lásku značí růžová barva, červená vás povzbudí a probudí ve vás vášeň, oranžová je hojnost a žlutá radost. Jaké barvy si vyberete vy?

Řadu dospělých lidí by nenapadlo, že by mohli trávit čas jen obyčejným kreslením. Opak je pravdou. Mandaly nejsou pouhé omalovánky. Vyjadřují nekonečno, dokonalost, rovnováhu, geometrii, sjednocení, meditaci, vědomí a jejich význam sahá mnohem dále. Mandaly nalezneme ve všech kulturách a náboženství a jsou jakýmsi nadčasovým symbolem jednoty a rovnováhy. Práce s mandalou vám přinese toužebné zklidnění a relax. Jistě celému procesu pomůžete, pokud nebudete na nic myslet, doslova vypnete. Uvařte si čaj, zapalte svíčku či vonnou tyčinku a pusťte si relaxační hudbu. Doporučujeme dodržet celou dobu jeden směr malování. Jestliže se necítíte na tvorbu vlastní mandaly, můžete si stáhnout šablonu z internetu a pomalu začít vymalovávat, nebo si pořídit speciální mandalové omalovánky.

Veškeré pomůcky pro vaše tvoření jsou k sehnání nejen v kamenných obchodech, ale i v e-shopech s výtvarnými potřebami a kreativními pomůckami.