V dnešním příspěvku se s Vámi chceme podělit o recept na cukroví, které doma pečeme každý rok. Jedná se o vynikající vánoční škebličky, které jsou plněné ořechovou náplní. Tato sladká dobrota je nenáročná na přípravu a pokud Vám už nezbývá mnoho dnů do Štědrého dne, jsou škeble ty pravé. Vláčné jsou ihned po upečení!
Ingredience:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- lžíce vody
-> náplň:
- 150 g mletých vlaššských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1-2 lžíce rumu
- špetka skořice
Postup:
- Náplň: V míse smícháme namleté ořechy, moučkový cukr, celé vejce a žloutek, 2 lžíce rumu a špetku skořice.
- Těsto: V robotu nebo ručně smícháme máslo, mouku, vejce a vodu. A necháme 2 hoďky odpočinout v pokojové teplotě. (Můžeme dát i do lednice, ale pté těsto musíme nechat ještě chvíli v pokojové teplotě, aby šlo hezky vyválet)
- Vyválíme na 2-3 mm silnou placku, ze které vykrájíme kolečka. Lžičkou vložíme na každé kolečko náplň a přehneme napůl, aby vznikla škeblička.
- Poté narovnáme na pečícím papíře na plechu dál od sebe. Pečeme v předehřáté troubě na 170° asi 5-10 minut.
- Ještě teplé škebličky obalujeme v moučkovém cukru a uložíme do chladu.