Bez ohledu na to, jaké je roční období, je mrkvový dort skvělým dezertem! Nenechte se odradit tím, že mrkev patří mezi zeleninu, a věřte nám, že až ochutnáte tento sladký, nadýchaný a šťavnatý dort, budete si pilně hlídat svůj kousek na talíři, aby vám ho nikdo nesnědl!
Níže pro vás máme připravený jednoduchý postup krok po kroku, abyste si tento dezert mohli dopřát i vy!
Ingredience:
- šálek cukru
- šálek hnědého cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 šálky mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky (300g) nastrouhané mrkve
- 295ml šálku rostlinného oleje
- 100g nasekaných pekanů (nebo jiných oříšků)
– Smetanová poleva
- 225g krémového sýru pokojové teploty
- 140g práškového cukru
- 80ml smetany ke šlehání
- 50g nasekaných ořechů na ozdobu
Instrukce:
(1) Nejdříve si předehřejeme troubu na 176°C. Vyložíme si dortovou formu pečícím papírem a pomažeme, nebo pomažeme dno a boky dortové formy.
(2) Ve střední misce pořádně promícháme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
(3) V další misce rozšleháme olej, cukry a vanilku. A v neposlední řadě přidáme rozšlehaná vejce.
(4) Následně přidáme suché ingredience do tekuté směsi, a nakonec vmícháme i mrkev a ořechy.
(5) Dort pečeme 35-45 minut do té doby, než bude povrch dortu při doteku pružný, a dokud nebude párátko vložené do středu dortu čisté. Poté necháme dort vychladit.
(6) Pro přípravu polevy nejdříve použijeme ruční mixér k promíchání smetanového sýra po dobu 1 minuty.
(7) Poté postupně přidáváme práškový cukr, aby směs byla nadýchaná. Nakonec přilijeme i smetanu ke šlehání a pořádně promícháme mixérem.
(8) Polevu necháme zakrytou, dokud nám dort nevychladne, a poté už na dort můžeme nalít polevu a ozdobit oříšky!
(9) Další možností je dort rozpůlit na 2 půlky (nebo rovnou péct ve dvou formách) a použít polevu také jako pojidlo! Přejeme Vám hodně úspěchů při pečení a dobrou chuť! 🙂
Pokud Vás tento recept zaujal, rozhodně se nezapomeňte podívat na další! Doporučujeme Vám například tento recept na medovníkové koule, které jsou u nás doma celoročním cukrovím! 🙂