Chcete připravit dezert, který vypadá jako z cukrárny, ale zvládnete ho i doma? Vídeňský zákusek s pomerančovým a vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou je přesně tím sladkým potěšením, které zaujme na první pohled i sousto.
Skvělý na oslavy, svátky i jako luxusní víkendová odměna. Pojďme na recept!

Vídeňský zákusek s pomerančovo-vanilkovým krémem, rumovými piškoty a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Na piškotové těsto:
- 4 vejce
- 250 g cukru
- 2 dcl mléka
- 2 dcl oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- máslo a mouka na vymazání plechu
Pomerančový krém:
- 1 l pomerančové šťávy
- 80 g škrobové moučky
- 6 lžic cukru
Vanilkový krém:
- 300 ml mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 balení vanilkového pudinku
- 25 g másla
Na vrstvení:
- 1 balení piškotů
- 300–500 ml pomerančové šťávy
- 4 lžíce rumu
Poleva:
- 100 g rozpuštěné čokolády na vaření
Jak budeme postupovat:
1. Příprava plechu:
Nejprve si vymažte plech na pečení máslem a vysypte ho moukou, aby se těsto nepřilepilo.
2. Příprava těsta:
Do mísy vlijte vejce a nasypejte cukr. Šlehejte, dokud nevznikne jemná pěna.


Dále přilijte mléko a olej, přisypejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladké těsto.




3. Pečení těsta:
Hotové těsto nalijte na připravený plech rovnoměrně rozetřete a uhlaďte.

Pečte v předehřáté troubě 10 minut při 200 °C, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.


4. Příprava pomerančového krému:
V hrnci smíchejte pomerančovou šťávu, škrobovou moučku a cukr.

Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.


Hotový krém nalijte na upečené těsto, rozetřete a rovnoměrně uhlaďte.

5. Příprava vanilkového krému:
V jiném hrnci smíchejte mléko, moučkový cukr, vanilkový cukr a vanilkový pudink.


Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne.

Hotový pudink nechejte vychladnout, poté ho vyšlehejte a přidejte změklé máslo.


Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne nadýchaný krém, který rovnoměrně naneste na pomerančový krém.

6. Příprava piškotů:
Do misky nalijte pomerančovou šťávu a přilijte rum podle chuti.

Piškoty namáčejte do této směsi a rovnoměrně je pokládejte na vanilkový krém.

7. Zdobení:
Na závěr dezert přelijte rozpuštěnou kvalitní čokoládou na vaření. Pomocí vidličky vytvořte jemnou čokoládovou vrstvu.



Následně uložte dezert do lednice na několik hodin, aby vše ztuhlo a dezert se krásně spojil.


Závěr:
Vídeňský zákusek spojuje vše, co máme rádi – nadýchané těsto, svěží ovocné tóny, vanilkovou jemnost i čokoládové potěšení. Díky svému vzhledu i chuti se hodí na sváteční tabuli i jako výjimečná domácí dobrota. Stačí jeden kousek a budete chtít další!
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.