Řezy MROŽ – nadýchaný piškot s jahodovým krémem a čokoládovou polevou

0
Zdroj: Šárka Táchová

Hledáte moučník, který je krásně nadýchaný, plný ovocné chuti a navíc s extra krémovou náplní? Řezy „MROŽ“ jsou trefou do černého! Sladký piškot, svěží jahodový krém a čokoládová poleva – kombinace, která nikdy neomrzí a připomene vám léto.


Ingredience

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 2 lžíce horké vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 ml oleje

Na náplň:

  • 750 g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • 2 jahodové pudinkové prášky
  • 150 g moučkového cukru (podle chuti)
  • 200 g másla

Na polevu:

  • 100 g čokoládové polevy
  • 1 kousek másla

Postup

1) Příprava piškotu: Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem do husté, světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přilévejte horkou vodu.

2) Míchání: Do žloutkové směsi střídavě přidávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Promíchejte, dokud se suroviny nespojí.

3) Dokončení těsta: Z bílků vyšlehejte pevný sníh a opatrně ho stěrkou vmíchejte do těsta.

4) Pečení: Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 15 minut. Piškot nechte vychladnout.

5) Příprava jahodové náplně: Jahody rozmixujte dohladka. Přidejte dva pudinkové prášky, důkladně rozmíchejte a krátce povařte, dokud směs nezhoustne. Nechte ji za občasného míchání zcela vychladnout.

6) Příprava krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Po částech do něj zašlehávejte vychladlou jahodovou směs. Všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.

7) Kompletace: Hotovým krémem potřete vychladlý piškot.

8) Poleva: Čokoládovou polevu rozehřejte s kouskem másla a rovnoměrně jí přelijte moučník. Nechte ztuhnout v lednici.


Pár tipů pro dokonalý výsledek

  • Teplota másla a krému: Ujistěte se, že máslo a jahodová směs mají stejnou teplotu. Krém se tak krásně spojí a bude dokonale hladký.
  • Čerstvé vs. mražené jahody: Klidně můžete použít mražené jahody, v chuti nepoznáte rozdíl.
  • Pudink: Můžete použít i jinou příchuť pudinku, například vanilkový nebo smetanový.

Závěr

Řezy „MROŽ“ jsou ideálním moučníkem na rodinné oslavy nebo jen tak ke kávě. Připravte si tuto klasiku a uvidíte, že z talíře zmizí dřív, než se nadějete.