Krtkův dort na plechu se šlehačkou a banány

Zdroj: Klaudie von Fedor

Krtkův dort, původem oblíbený český dezert, se proslavil kombinací nadýchaného čokoládového těsta, jemné šlehačky a sladkých plátků banánu. Tradičně se připravuje v kulaté formě, kde vznikají charakteristické „krtincové“ dírky, ze kterých vystupuje vanilkový krém obklopený korpusem.

Verze na plechu přináší stejnou chuťovou lahůdku ve větším formátu, ideálním pro oslavy, rodinné posezení i školní akce.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Krtkův dort na plechu se šlehačkou a banány

Co budeme potřebovat:

Korpus:

  • 1 vejce (kupte si je více a připravte si také smetanový třepaný koláč s mandarinkami)
  • 120 g krupicového cukru (nebo použijte například třtinový)
  • ½ balení vanilkového cukru
  • 110 ml rostlinného oleje (například slunečnicový, nebo ho nahraďte máslem)
  • 190 g hladké mouky (můžete ji také kombinovat s polohrubou moukou – vyzkoušejte i recept na jablečný koláč s drobenkou)
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 125 ml mléka (nejlépe plnotučné)
Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Krém:

  • 350 ml smetany ke šlehání (Lze si z ní připravit například i Kinder mléčný řez)
  • 1 balení ztužovače šlehačky (můžete vynechat)
  • 1 balení vanilkového cukru (já jsem použila vanilínový)
  • 50 g čokolády (já jsem použila mléčnou a horkou – pro rychlejší přípravu si ji kupte nasekanou na menší kousky)

Doplňky:

  • 3-4 zralé banány (nebo podle chuti, lze použít i jiné oblíbené= ovoce)
Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Ve velké míse vyšlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé, nadýchané pěny.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Postupně pomalým přiléváním zašlehejte rostlinný olej, aby směs co nejvíce zachovala objem.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

V jiné míse smíchejte hladkou mouku, ½ balení prášku do pečiva a 2 lžíce kakaa.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Do vaječné směsi střídavě zašlehejte část suché moučné směsi a část 125 ml mléka, až vznikne hladké těsto bez hrudek.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Pečení korpusu:

Plech (cca 22×29 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte na plech a povrch uhlaďte.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20–25 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Nechte korpus zcela vychladnout.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Vydlabání „krtinců“:

Z vychladlého korpusu lžičkou odeberte vrchní vrstvu středu. Drobení stranou uschovejte – poslouží na posypání hotového dortu.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Příprava šlehačkového krému:

300 ml vychlazené smetany ke šlehání dejte do čisté mísy. Přidejte balení vanilkového cukru a 1 balení ztužovače šlehačky.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Šlehejte dotuha, dokud se krém nestane pevný. Nakonec do něj zlehka vmíchejte 50 g nasekané čokolády.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Vrstvení banánů a nanášení krému:

3-4 banány oloupejte a podélně rozřízněte. Rozložte je řeznou stranou dolů na dno vydlabaného korpusu tak, aby vznikla „krtincová“ plocha.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Na banány rovnoměrně rozetřete připravený šlehačkový krém až po okraje korpusu.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Dokončení a chlazení:

Povrch dortu zasypte dříve odebraným drobením z korpusu.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Hotový dort přendejte do lednice a nechte minimálně 2 hodiny ztuhnout.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

7. Krájení a servírování:

Dort krájejte na čtvercové nebo obdélníkové kousky přímo na plechu. Podávejte samostatně nebo doplněné plátky banánu, čerstvými malinami či lístky máty. Výborně se hodí k silné kávě nebo čaji.

Neodolatelný čokoládový krtkův dort na plechu
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Prosetí suchých surovin: Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejte přes jemné sítko — zbavíte se hrudek, rozkrájíte případné škrobové žmolky a korpus bude jemnější.
  • Změna textury krému: Do šlehačky vmíchejte 2–3 lžíce mascarpone či krémového sýra — krém bude hutnější a stabilnější, i při pokojové teplotě lépe drží tvar.
  • Rum nebo káva: K šlehačce přidejte 1 lžíci tmavého rumu nebo silné espressové kávy — krém získá zajímavou doznívající notu a dort bude dospělejší.
  • Rafinovaná banánová vrstva: Před vložením podélných banánů je lehce pokapejte citronovou šťávou a posypte lžičkou třtinového cukru — zvýrazníte jejich aroma a zabráníte zhnědnutí.
  • Variace s ovocem: Místo banánů přidejte plátky jahod, kiwi nebo mandarinky, případně kombinujte více druhů ovoce — své hosty překvapíte svěží, šťavnatou obměnou klasiky.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.