Rychlý a chutný cuketový tatarák: Překvapivě dobrá letní delikatesa!

Zdroj: Lucka Jurková

Připravte se na to, že tato varianta tataráku vás naprosto ohromí! Cuketový tatarák je lehký, osvěžující a chuťově natolik bohatý, že vás překvapí, jak skvěle nahradí klasickou masovou verzi. Je to ideální letní pochoutka, plná česneku, papriky a dalších aromatických ingrediencí, která se skvěle hodí k topinkám nebo čerstvému pečivu. Pojďme se podívat, jak si tuto snadnou a lahodnou dobrotu připravíte!

Co budete potřebovat?

  • 1 ks větší cuketa
  • 1 ks červená cibule
  • Sůl (na odvodnění cukety)
  • 2 čajové lžičky (ČL) hořčice
  • 2 ČL kečupu
  • 1 ČL sójové omáčky
  • Česnek (množství dle chuti, doporučuji 2-3 stroužky)
  • ½ ČL mleté sladké papriky
  • Olej (na restování cibule)

Jak na to?

1) Příprava cukety: Cuketu omyjte. Pokud je již velká a má tvrdá semena, vykrojte je. Cuketu i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu osolte, důkladně promíchejte a nechte přibližně 20 minut odstát, aby pustila přebytečnou vodu.

2) Restování cibule a česneku: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi na rozpáleném oleji restujte cibuli dosklovita, zhruba 5 minut. Poté přidejte nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání opékejte, dokud se česnek nerozvoní.

3) Přidání cukety a restování: Odstátou nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte, abyste se zbavili co nejvíce tekutiny. Přidejte ji na pánev k cibuli a česneku a restujte asi 5 minut do změknutí.

4) Dochucení a dokončení: Směs nechte zcela vychladnout. Poté do ní přidejte hořčici, kečup, sójovou omáčku a mletou papriku. Vše přidávejte po troškách a průběžně ochutnávejte, abyste dosáhli vyvážené chuti podle svých preferencí. Nakonec vše důkladně promíchejte.

Závěr

Tento cuketový tatarák je opravdové překvapení! Jeho svěží a zároveň plná chuť z něj dělá ideální letní delikatesu. Skvěle chutná na čerstvých topinkách, s chlebem nebo jako lehký dip k zelenině. Určitě ho zkuste, nebudete litovat!