
Připravte se na to, že tato varianta tataráku vás naprosto ohromí! Cuketový tatarák je lehký, osvěžující a chuťově natolik bohatý, že vás překvapí, jak skvěle nahradí klasickou masovou verzi. Je to ideální letní pochoutka, plná česneku, papriky a dalších aromatických ingrediencí, která se skvěle hodí k topinkám nebo čerstvému pečivu. Pojďme se podívat, jak si tuto snadnou a lahodnou dobrotu připravíte!
Co budete potřebovat?
- 1 ks větší cuketa
- 1 ks červená cibule
- Sůl (na odvodnění cukety)
- 2 čajové lžičky (ČL) hořčice
- 2 ČL kečupu
- 1 ČL sójové omáčky
- Česnek (množství dle chuti, doporučuji 2-3 stroužky)
- ½ ČL mleté sladké papriky
- Olej (na restování cibule)
Jak na to?
1) Příprava cukety: Cuketu omyjte. Pokud je již velká a má tvrdá semena, vykrojte je. Cuketu i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu osolte, důkladně promíchejte a nechte přibližně 20 minut odstát, aby pustila přebytečnou vodu.
2) Restování cibule a česneku: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi na rozpáleném oleji restujte cibuli dosklovita, zhruba 5 minut. Poté přidejte nadrobno nasekaný česnek a ještě chvíli za stálého míchání opékejte, dokud se česnek nerozvoní.
3) Přidání cukety a restování: Odstátou nastrouhanou cuketu důkladně vymačkejte, abyste se zbavili co nejvíce tekutiny. Přidejte ji na pánev k cibuli a česneku a restujte asi 5 minut do změknutí.
4) Dochucení a dokončení: Směs nechte zcela vychladnout. Poté do ní přidejte hořčici, kečup, sójovou omáčku a mletou papriku. Vše přidávejte po troškách a průběžně ochutnávejte, abyste dosáhli vyvážené chuti podle svých preferencí. Nakonec vše důkladně promíchejte.
Závěr
Tento cuketový tatarák je opravdové překvapení! Jeho svěží a zároveň plná chuť z něj dělá ideální letní delikatesu. Skvěle chutná na čerstvých topinkách, s chlebem nebo jako lehký dip k zelenině. Určitě ho zkuste, nebudete litovat!











































