Rajčatový salát od šéfkuchaře: Tajemství je v jedné bylince!

Zdroj: youtube/Вкусные советы

Přemýšleli jste někdy, v čem spočívá kouzlo dokonale ochuceného zeleninového salátu z dobré restaurace? Nejsou to složité techniky, ale spíše dokonalá rovnováha chutí a jeden malý detail navíc. Tento marinovaný rajčatový salát je toho důkazem! Představte si šťavnatá, sladká rajčata, křupavou papriku a jemně pikantní cibulku, která se koupe v dokonale vyvážené, aromatické marinádě. Je to naprosto návyková letní dobrota, která přemění obyčejná rajčata na gurmánský zážitek. A my vám dnes prozradíme, jak na to.

Celý recept je neuvěřitelně jednoduchý a rychlý. To pravé kouzlo se skrývá v přípravě marinády a v překvapivé kombinaci čerstvého kopru a jedné „tajemné“ sušené bylinky, která všechny chutě nádherně propojí a pozvedne na vyšší úroveň. Připravte se na to, že po ochutnání už nebudete chtít rajčatový salát dělat jinak.

Základní informace

  • Doba přípravy: cca 15 minut
  • Čas marinování v chladničce: minimálně 30 minut
  • Počet porcí/kusů: 4 porce
  • Náročnost: Velmi jednoduchá

Co budete potřebovat?

Na salát:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 ks žluté papriky (kapie)
  • 1 ks červené cibule (je jemnější a sladší)
  • ½ svazku čerstvého kopru

Na „tajemnou“ marinádu:

  • 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicového)
  • 2 polévkové lžíce (PL) jablečného octa
  • 3 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 1 čajová lžička (ČL) sušené bazalky (to je ta tajemná bylinka!)
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL krystalového cukru
  • Čerstvě mletý pepř (dle chuti)

Jak na to?

1) Příprava zeleniny: Veškerou zeleninu důkladně omyjte. Rajčata nakrájejte na větší měsíčky nebo kostičky. Čerstvý kopr nasekejte najemno. Veškerou nakrájenou zeleninu a nasekaný kopr vložte do velké skleněné nebo porcelánové mísy.

2) Příprava marinády a dokončení: Nyní si připravte „tajemství“ tohoto salátu – dokonalou marinádu. V samostatné menší misce nebo v uzavíratelné sklenici metličkou důkladně smíchejte olej, jablečný ocet, prolisovaný česnek, sůl, cukr, čerstvě mletý pepř a sušenou bazalku. Dobře promíchanou marinádu nalijte na připravenou zeleninu v míse. Vše spolu lehce, ale důkladně promíchejte, aby se každý kousek zeleniny obalil v lahodné marinádě. Mísu přikryjte a salát vložte do chladničky marinovat alespoň na 30 minut, aby se všechny chutě krásně propojily. Nejlepší je však po hodině.

3) Servírování: Marinovaný rajčatový salát podávejte dobře vychlazený.

Připravte si nejlepší jablečný kompot – Voňavá pochoutka na zimu

Nejlepší zelný salát na zimu – Recept jako od babičky

Závěr

Tento rajčatový salát s „tajemnou“ bylinkou je důkazem, že i z jednoduchých surovin se dá vykouzlit gurmánský zážitek. Jeho vyvážená chuť a svěžest z něj dělají ideální přílohu pro letní grilovačky nebo lehkou večeři. Zkuste to a přesvědčte se sami, jak snadno můžete vylepšit klasiku!