Vzpomínáte si na tu fantastickou chuť křupavého zelného salátu, který nám na zimu připravovaly naše babičky? Přesně takový si dnes spolu připravíme! Tento recept je ověřený generacemi a výsledek nikdy nezklame – sladkokyselý, plný vitamínů, dokonale křupavý a ideální jako příloha k pečenému masu nebo řízku. Připravte si zásoby na celou zimu a uchovejte chuť domova v každé sklenici.
Ingredience
Na salát:
- 6 kg bílého hlávkového zelí
- 3 kg mrkve
Na sladkokyselý nálev:
- 2 litry vody
- 300 g krystalového cukru
- 300 ml octa (8%)
- 6 PL soli (cca 100–120 g)
- 10 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 ks bobkového listu
- 4 ks hřebíčku
Postup
1. Příprava zeleniny
- Zelí očistěte od vrchních listů, hlávky překrojte a nastrouhejte na tenké proužky.
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Vše vložte do velké čisté nádoby (např. kbelíku nebo vaničky) a důkladně promíchejte.
2. Nálev a marinování
- V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl a koření.
- Přiveďte k varu a krátce povařte, aby se cukr i sůl rozpustily.
- Horkým nálevem přelijte zeleninovou směs, dobře promíchejte a promačkejte (např. pučidlem na brambory), aby pustila šťávu.
- Zakryjte talířem a zatižte sklenicí s vodou. Nechte stát při pokojové teplotě 10–20 hodin.
3. Plnění a sterilizace
- Připravte si sterilizované sklenice (cca 720 ml) a víčka.
- Salát i s nálevem pevně natlačte do sklenic tak, aby byl zcela ponořen.
- Sklenice plňte asi 2 cm pod okraj, okraje otřete a uzavřete víčky.
- Na dno zavařovacího hrnce dejte utěrku, naskládejte sklenice a zalijte je horkou vodou do ⅔ výšky.
- Sterilizujte 20 minut od bodu varu.
- Sklenice vyjměte, otočte dnem vzhůru na 5 minut a nechte vychladnout pod dekou.
Tipy
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli nebo pár stroužků česneku.
- Pro pikantnější variantu přidejte feferonku nebo hořčičné semínko.
- Pokud nemáte dostatečně velkou nádobu, rozdělte si směs do dvou.
- Salát je výborný i jako základ do lokší, nebo s trochou majonézy.
Závěr
Tento zelný salát je ideální zásobou na zimu – zdravý, křupavý a plný chuti. Díky jednoduché přípravě ho zvládne i začátečník. Recept je ověřený a výsledek je vždy skvělý. Přejeme úspěšné zavařování a dobrou chuť!