Nejlepší zelný salát na zimu – Recept jako od babičky

Zdroj: youtube/Смачно Просто и Доступно

Vzpomínáte si na tu fantastickou chuť křupavého zelného salátu, který nám na zimu připravovaly naše babičky? Přesně takový si dnes spolu připravíme! Tento recept je ověřený generacemi a výsledek nikdy nezklame – sladkokyselý, plný vitamínů, dokonale křupavý a ideální jako příloha k pečenému masu nebo řízku. Připravte si zásoby na celou zimu a uchovejte chuť domova v každé sklenici.

Ingredience

Na salát:

  • 6 kg bílého hlávkového zelí
  • 3 kg mrkve

Na sladkokyselý nálev:

  • 2 litry vody
  • 300 g krystalového cukru
  • 300 ml octa (8%)
  • 6 PL soli (cca 100–120 g)
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • 4 ks hřebíčku

Postup

1. Příprava zeleniny

  • Zelí očistěte od vrchních listů, hlávky překrojte a nastrouhejte na tenké proužky.
  • Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  • Vše vložte do velké čisté nádoby (např. kbelíku nebo vaničky) a důkladně promíchejte.

2. Nálev a marinování

  • V hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl a koření.
  • Přiveďte k varu a krátce povařte, aby se cukr i sůl rozpustily.
  • Horkým nálevem přelijte zeleninovou směs, dobře promíchejte a promačkejte (např. pučidlem na brambory), aby pustila šťávu.
  • Zakryjte talířem a zatižte sklenicí s vodou. Nechte stát při pokojové teplotě 10–20 hodin.

3. Plnění a sterilizace

  • Připravte si sterilizované sklenice (cca 720 ml) a víčka.
  • Salát i s nálevem pevně natlačte do sklenic tak, aby byl zcela ponořen.
  • Sklenice plňte asi 2 cm pod okraj, okraje otřete a uzavřete víčky.
  • Na dno zavařovacího hrnce dejte utěrku, naskládejte sklenice a zalijte je horkou vodou do ⅔ výšky.
  • Sterilizujte 20 minut od bodu varu.
  • Sklenice vyjměte, otočte dnem vzhůru na 5 minut a nechte vychladnout pod dekou.

Tipy

  • Přidejte najemno nakrájenou cibuli nebo pár stroužků česneku.
  • Pro pikantnější variantu přidejte feferonku nebo hořčičné semínko.
  • Pokud nemáte dostatečně velkou nádobu, rozdělte si směs do dvou.
  • Salát je výborný i jako základ do lokší, nebo s trochou majonézy.

Závěr

Tento zelný salát je ideální zásobou na zimu – zdravý, křupavý a plný chuti. Díky jednoduché přípravě ho zvládne i začátečník. Recept je ověřený a výsledek je vždy skvělý. Přejeme úspěšné zavařování a dobrou chuť!