Boeuf Bourguignon: Francouzské hovězí na víně s kořenovou zeleninou a žampiony

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Boeuf Bourguignon zní možná cizokrajně, ale za složitým názvem se skrývá naprosto lahodný pokrm, který zvládne každý. Šťavnaté hovězí maso se pomalu dusí v červeném víně s bylinkami, kořenovou zeleninou a žampiony – výsledek je neuvěřitelně voňavý, jemný a chutný.

Ideální jídlo na víkendové vaření nebo slavnostní oběd, který potěší každého milovníka poctivé domácí kuchyně.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Boeuf Bourguignon – francouzské hovězí na víně s kořenovou zeleninou a žampiony

Co budeme potřebovat:

Na maso:

  • 1 kg hovězího plece, krku nebo žebra (nakrájeného na větší kostky)
  • sůl (podle chuti)
  • černý mletý pepř (podle chuti)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g proužků slaniny
  • 2 cibule (nahrubo nakrájené)
  • 3 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 2 mrkve (nakrájené na hrubší kolečka)
  • 250 g žampionů (nakrájené na plátky)

Na omáčku:

  • 750 ml suchého červeného vína (ideálně burgundského typu)
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 1-2 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžíce studeného másla (na zjemnění a zahuštění, volitelné)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava masa a smažení

Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a lehce poprašte hladkou moukou.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Na rozpáleném olivovém oleji ho zprudka opečte dozlatova ze všech stran, aby se na povrchu vytvořila krásná kůrka, a odložte stranou.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
2. Příprava základu

Do téhož kastrolku přidejte proužky slaniny a nechte je pomalu vypéct dozlatova, aby uvolnily své aroma a vytvořily lahodně křupavou strukturu.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Dále vsypejte hrubě nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a nasekaný česnek. Vše krátce restujte na středním plameni, dokud nezačnou ingredience uvolňovat svou vůni a cibule lehce zesklovatí.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
3. Přidání žampionů a rajčatového protlaku

Poté přidejte nakrájené plátky žampionů, vše důkladně promíchejte a restujte 3-5 minut, dokud houby nezměknou a jejich povrch nezíská jemný zlatavý nádech.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Nakonec vmíchejte rajčatový protlak a nechte ho krátce restovat, aby se jeho chuť krásně prohloubila a provoněla celý základ.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
4. Dochucení červeným vínem a vývarem

Přilijte červené víno, důkladně promíchejte a krátce přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol a zůstala jen plná chuť vína.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Přilijte vývar, přidejte bobkové listy, snítky tymiánu a hnědý cukr a vše znovu důkladně promíchejte.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Nakonec přidejte smažené kousky masa zpět do kastrolů a vše důkladně promíchejte, aby se maso obalilo v aromatické omáčce a prolnulo se s chutí ostatních ingrediencí.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty
5. Pečení

Kastrol přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Pečte 2,5 až 3 hodiny při 160 °C, dokud maso nebude zcela měkké a omáčka sametově hladká.

6. Dokončení

Po upečení vyjměte z omáčky bobkové listy a snítky tymiánu, poté dochuťte solí, pepřem nebo jiným kořením dle vlastní chuti.

Delikátní Boeuf Bourguignon - francouzské hovězí na červeném víně s kořenovou zeleninou a žampiony
Zdroj: Mäsové Recepty

Tip na servírování:

Podávejte s bramborovou kaší, polentou nebo křupavou bagetou, která skvěle poslouží k namáčení do omáčky.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: