Pokud hledáte moučník, který je jednoduchý, nadýchaný, krásně vláčný a přitom chuťově výrazný, banánová buchta s pudinkem a zakysanou smetanou je přesně to, co potřebujete. Kombinuje jemné banánové těsto, krémový banánový pudink a osvěžující zakysanou smetanu.
Buchta je výborná jak pro běžné rodinné mlsání, tak i jako rychlý moučník na oslavy. Banány jí dodávají přirozenou sladkost a vláčnost, pudink zajistí krémové překvapení uprostřed a zakysaná smetana perfektně doladí celek svou svěží lehkostí.
Co budeme potřebovat
(forma cca 30×20 cm)
Na těsto:
- 2 zralé banány (1 do těsta, 1 na ozdobu)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa (do poloviny těsta)
Na pudinkovou vrstvu:
- 1 banánový pudinkový prášek
- 500 ml mléka
- Cukr podle chuti (cca 2–3 lžíce)
Na dokončení:
- 1 zakysaná smetana (200–250 ml)
- Cukr moučkový podle chuti (cca 1–2 lžíce)
- Kakao na posypání
Jak budeme postupovat
1. Příprava pudinku
Banánový pudink uvaříme klasickým způsobem – v 500 ml mléka s cukrem podle chuti. Mícháme, dokud nezhoustne. Hotový pudink necháme chvilku odpočinout, ale stále ho udržujeme teplý.
2. Těsto
Do mísy dáme 1 rozmačkaný banán, přidáme vejce, cukr, olej a mléko. Vše promícháme. Poté přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto.
Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny – do jedné vmícháme kakao.
Do vymazané a vysypané nebo pečicím papírem vyložené formy nejdříve nalijeme světlé těsto, poté kakaové. Na povrch poklademe na kolečka nakrájený druhý banán.
3. Pudinková vrstva
Na těsto rovnoměrně nalijeme horký banánový pudink. Buchta se pečením krásně propojí a vznikne „lávový“ střed.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30–35 minut. Necháme zcela vychladnout.
4. Zakysaná smetana
Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou oslazenou moučkovým cukrem. Povrch zlehka poprášíme kakaem.
Tipy navíc
Ještě víc banánové: Do těsta můžete přidat banánovou esenci nebo nastrouhanou citronovou kůru pro kontrast.
Zdravější varianta: Část mouky nahraďte špaldovou, cukr můžete snížit nebo použít třtinový.
Bezlepková verze: Použijte bezlepkovou směs pro moučníky.
Extra vláčnost: Do zakysané smetany přimíchejte lžíci mascarpone nebo vanilkového jogurtu.
Efektní vrstvení: Místo lití vrstvy můžete střídat lžičkou těsta i pudinku pro mramorovaný vzhled.
Závěr
Banánová buchta s pudinkem a zakysanou smetanou je moučník, který zaujme svou jednoduchostí i výsledkem. Je krásně vláčná, jemně nasládlá a každé sousto nabídne kombinaci krémové jemnosti a ovocné svěžesti. Perfektní ke kávě, na oslavu i jako rychlý zákusek na víkend.
Vyzkoušejte tento recept – a možná si ho zamilujete natolik, že se stane stálicí ve vaší kuchyni.