Proč je Španělsko rájem pro milovníky tapas?
Španělsko je země, kde se jídlo stává záminkou k setkávání a oslavě života. V Madridu či Barceloně rychle zjistíte, že místní kultura tapas dokonale odpovídá českým zvykům hodování u piva. Malé porce servírované v barech umožňují ochutnávat různé chutě – od klasické tortilly de patatas až po rafinované krevety v česneku. Milovníkům masa zvláště doporučujeme šunku jamón ibérico, která svou intenzitou trochu připomíná české uzeniny, ale s charakteristickým středomořským nádechem.
Nezapomeňte na paellu – symbol Valencie. Toto jídlo z rýže, šafránu a mořských plodů (nebo masa) uchvátí nejen chutí, ale také šťavnatými barvami. Stojí za to vydat se na trh Mercado de San Miguel v Madridu, kde na jednom místě ochutnáte speciality z celé země. A pokud sníte o last minute zájezdu, španělské pobřeží Costa del Sol nabízí kombinaci plážové dovolené s degustací čerstvých ryb a mořských plodů.
Čím to, že italská kuchyně dobývá srdce Čechů?
Itálie je směr, který se Čechům zdá být kulturně blízký – podobně jako v Česku, i zde má každý region své kulinářské speciality předávané z generace na generaci. V Římě si určitě objednejte pastu carbonara v její autentické verzi, bez smetany, zato s guanciale (uzenou vepřovou tváří) a pepřem. Pro milovníky českých knedlíků budou ideální nadýchané gnocchi, podávané s rajčatovou omáčkou nebo sýrem.
Bologna, hlavní město regionu Emilia-Romagna, je povinnou zastávkou pro fanoušky masa. Omáčka ragù alla bolognese, která zde vznikla, chutná nejlépe se širokými těstovinami tagliatelle. A na dezert? Pravé italské tiramisu nebo gelato, které překoná i nejlepší české zmrzliny. Stojí za to navštívit místní trattorie, kde se jídlo servíruje v rodinné atmosféře – podobně jako v českých hospodách.
Jak objevit asijské chutě, které si zamilují fanoušci masa?
Thajsko je ideálním směrem pro ty, kteří rádi experimentují. V Bangkoku nabízejí pouliční stánky satay – marinované kousky kuřecího nebo vepřového masa grilované na uhlí, podávané s oříškovou omáčkou. Pro Čechy zvyklé na ostré koření může být překvapením tom yam – kyselo-pikantní polévka s krevetami a citronovou trávou. Nebojte se však ochutnávat – mnoho jídel lze objednat ve verzi ‚ne ostré‘.
Vietnam je zase královstvím čerstvých bylin a výrazných vývarů. V Hanoji či Ho Či Minově městě ochutnejte pho bo – vývar s hovězím masem, rýžovými nudlemi a koriandrem. Je to jídlo, které podobně jako české polévky, zahřívá a zasytí, ale přináší exotické akcenty. A pokud vám chybí chléb, sáhněte po banh mi – bagetě vypůjčené z francouzské kolonizace, plněné marinovanou mrkví, okurkou a masem.
Kam jet, abyste ochutnali skutečnou exotiku?
Maroko je skutečná hostina pro smysly. V Marrákeši na tržišti Djemaa el-Fna ochutnáte tagine – maso dušené v hliněné nádobě se sušenými švestkami a mandlemi. Pro Čechy, kteří mají rádi sladko-slané kompozice, bude toto jídlo zvláštním objevem. Nepřehlédněte také pastillu – listové těsto plněné holubem a skořicí, které v sobě spojuje arabské a evropské vlivy.
Argentina je zase rájem pro masožravce. V Buenos Aires si objednejte asado – grilovaná hovězí žebírka podávaná s chimichurri (omáčkou z petržele, česneku a octa). Toto jídlo trochu připomíná české grilované maso, ale argentinské hovězí z travnatých pamp má výjimečnou, intenzivní vůni. A na dezert? Alfajores – sušenky s karamelem, které nadchnou milovníky českých věnečků.
Jak naplánovat výlet za novými kuchyněmi, abyste se vyhnuli zklamání?
Před odjezdem stojí za to přečíst si cestovatelské blogy nebo kulinářské průvodce – mnoho restaurací má skryté menu s místními specialitami. Pokud neznáte místní jazyk, naučte se alespoň fráze: „Co doporučujete?“ a „děkuji“. V asijských zemích hledejte místa, kde jedí místní – často jsou to malé stánky bez anglického menu, ale zato s autentickou chutí.
Kulinářské workshopy jsou skvělým způsobem, jak si vzít kousek cesty domů. V Thajsku se naučíte připravovat pad thai, v Itálii čerstvé těstoviny a v Maroku perfektní kuskus. Mnoho kanceláří nabízí last minute dovolenou s takovými atrakcemi – stojí za to sledovat akce, zejména mimo turistickou sezónu.
Shrnutí nejlepších prázdninových destinací pro výlet za novými kuchyněmi
Kulinářská cesta je něco víc než jen prohlídka – je to dialog mezi kulturou a smysly. Pro Čechy, kteří rádi objevují svět skrze jídlo, se každý z těchto směrů stane příběhem k vyprávění u rodinného stolu. Ať už jde o španělské tapas, italské těstoviny nebo argentinské asado – pamatujte, že nejdůležitější je jíst jako místní a… mít chuť na dobrodružství. Na další cestu vám již nyní přejeme: Dobrou chuť a šťastnou cestu!