Kemping salát – klasika s gothajem a špetkou pikantnosti

Pokud hledáte recept na poctivý studený salát, který voní retro atmosférou a připomíná chuť dětství, kemping salát je tou pravou volbou. Kombinace gothajského salámu, sterilované zeleniny a pikantní majonézové zálivky vytváří neodolatelnou chuťovou bombu, která se hodí nejen na chleba, ale i k párkům nebo na letní grilovačku. Recept není vázán přesnými gramy – vše si upravte podle chuti a množství strávníků.

Zdroj: Pavel Ptáček

Ingredience (orientačně pro 4 porce):

  • 300 g gothajského salámu (nakrájený na tenké nudličky)
  • 1 menší červená cibule (na tenká kolečka nebo proužky)
  • 3–4 sterilované okurky
  • 1 sterilovaná kapie (nebo hrst nakládané zeleninové směsi)
  • 1 feferonka (jemně nasekaná, volitelné)
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce ostrého kečupu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • špetka moučkového cukru (na zjemnění)

Postup:

Příprava surovin:
Gothaj nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli, okurky a kapii nakrájejte na tenké plátky nebo proužky. Pokud používáte feferonku, nasekejte ji nadrobno.

Zálivka:
V misce si připravte dresink – smíchejte majonézu, kečup, hořčici, worcester, sůl, pepř a špetku cukru. Míchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Ochutnejte a případně upravte kořenění.

Spojení:
Všechny nakrájené suroviny dejte do velké mísy, zalijte zálivkou a důkladně promíchejte. Nechte alespoň 1–2 hodiny v lednici odležet, aby se chutě propojily.


Podávání:

Podávejte vychlazené s čerstvým pečivem, křupavým rohlíkem nebo jako přílohu k masu. Hodí se i jako pomazánka do housky na cesty – není náhodou, že se jmenuje právě kemping salát.


Tip:

Pokud nemáte gothaj, lze nahradit jiným měkkým salámem nebo i šunkovým výběrem. Část majonézy můžete nahradit zakysanou smetanou pro lehčí variantu.