Recept na poctivou domácí česnečku s krutony

Česnečka – tradiční česká polévka, která nejen zahřeje, ale také podpoří vaši imunitu. Díky vysokému obsahu česneku, cibule, brambor a vývaru pomáhá bojovat proti nachlazení a zároveň dodá tělu důležité vitaminy a minerály jako vitamín C, zinek, hořčík nebo železo.

Pokud hledáte chutný a zdravý pokrm, který připravíte rychle a z běžných surovin, poctivá domácí česnečka s krutony, sýrem a šunkou je ideální volba.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
recept na poctivou domácí česnečku s krutóny
Zdroj: Táňa Juhásová

Domácí česnečka s krutony:

Co budeme potřebovat:

  • 2 středně velké cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 1 červená paprika (nebo chilli paprička dle chuti)
  • 6–7 středně velkých brambor
  • 2 litry vývaru (zeleninový nebo masový, případně voda)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička divokého koření (např. nové koření, bobkový list)
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř podle chuti

Na ozdobu:

  • Strouhaný sýr
  • Nakrájená šunka
  • Krutony
  • Jarní cibulka

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Restování cibule

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na troše oleje ji orestujte ve velkém hrnci dozlatova.

2️⃣ Přidání česneku a papriky

Přidejte nasekaný česnek a nakrájenou červenou papriku (nebo chilli), promíchejte a krátce restujte – přibližně 2 minuty.

3️⃣ Vaření základu

Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Zalijte vývarem, přisypte kmín, majoránku, divoké koření, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte 15–20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

👉 Náš tip: Frankfurtská polévka: Výborná polévka s jednoduchou přípravou

4️⃣ Vejce s česnekem

V misce si rozšlehejte vejce a přidejte k nim prolisovaný česnek. Tuto směs pomalu vlijte do polévky za stálého míchání.

5️⃣ Zakončení a dochucení

Nechte ještě 5 minut povařit, případně dochuťte dle chuti. Můžete přidat i trochu nasekané petrželky nebo pažitky.

6️⃣ Servírování

Hotovou česnečku podávejte se strouhaným sýrem, nakrájenou šunkou, domácími krutony a nasekanou jarní cibulkou.


💡 Tipy na vylepšení receptu:

  • Pikantnější varianta: Použijte pálivý ajvar nebo ostrou chilli papričku.
  • Veganská verze: Vejce i šunku vynechejte, vývar použijte zeleninový a dozdobte například opraženými semínky.
  • Zdravější verze: Přidejte do polévky pár plátků čerstvého zázvoru – podpoří ještě víc imunitu.
  • Krutony: Můžete je připravit z pečiva na másle, česneku nebo bylinkách.

Přejeme dobrou chuť!

Další různorodé recepty na skvělé polévky naleznete zde - Oblíbené recepty na domácí polévky.