Už tě nudí obyčejné vařené nebo pečené brambory? Tahle originální bramborová příloha ti převrátí chuťové pohárky naruby! Díky tenkým plátkům, uzené slanině a jemnému dochucení pepřem a chilli vznikne úžasně voňavé, lehce pikantní a křupavé jídlo, které se hodí téměř ke všemu – ke grilovanému masu, rybě, ale i jen tak se salátem.
Jednoduchý postup, minimum surovin a skvělý výsledek, který ti bude mizet z pánve rychleji, než stihneš nandat druhou porci. Navíc vypadá skvěle i na talíři – tenké plátky propečené dozlatova potěší nejen jazyk, ale i oko.

Ingredience (na 2 porce):
- 800 g brambor
- 1 cibule
- 140 g uzené slaniny
- Sůl podle chuti
- Mletý černý pepř
- Mleté chilli (dle chuti)
- Volitelně: domácí koření bez aditiv (např. směs bylinek a sušené zeleniny)
- Pár kapek stolního oleje
Postup:
1) Příprava brambor a cibule
Brambory oloupej, důkladně omyj a nakrájej na velmi tenké plátky – skoro průhledné. Cibuli očisti a nakrájej na tenké půlkroužky. Obě suroviny dej do mísy.
2) Dochucení a promíchání
Do mísy přidej čerstvě mletý pepř, chilli dle chuti, sůl a volitelně i domácí koření. Pokapej lehce olejem a všechno důkladně promíchej rukama.
3) Příprava slaniny
Uzenou slaninu nakrájej na drobné kostičky a nechej na pánvi rozškvařit, dokud nebude krásně křupavá. Tuk nevylévej – použiješ ho dál.
4) Skládání a pečení
Rozpuštěný slaninový tuk nalij do pečicí pánve nebo pekáčku. Na něj rovnoměrně rozprostři bramborovo-cibulovou směs. Navrch nasyp opečené kousky slaniny.

5) Pečení
Dej do předehřáté trouby na 180–200 °C a peč přibližně 20 minut, dokud brambory nezezlátnou a krásně neprovoní kuchyň.
Vyzkoušejte také:
Recept na zapečené brambory se slaninou: Hotovo za pár minut
Krémové kuřecí těstoviny – rychlé, jednoduché a naprosto božské
Tip:
Pokud chceš extra křupavý výsledek, na posledních 5 minut pečení zapni gril nebo horkovzduch. Výborně chutnají i jako samostatné jídlo s dipem!