Kuřecí kousky s brambory, zeleninou a jablky – pečený poklad na jednom plechu

Hledáš jídlo, které zvládneš připravit rychle, jednoduše, a přesto se po něm budou olizovat všichni kolem stolu? Tohle je ono. Kuřecí kousky pečené s bramborami, cibulí, česnekem, zeleninou a jablky jsou dokonalou ukázkou toho, jak skvěle může chutnat jednoduchost.

Zdroj: Klaudia_cook

Všechno se smíchá v jedné míse, nasype na plech, přikryje alobalem a šoupne do trouby. Žádné složité vaření, minimální nádobí a přitom výsledkem je šťavnaté maso, měkoučké brambory a dokonale propojené chutě. Jablka v kombinaci s česnekem a bylinkami dodají jídlu jemnou sladkokyselou rovnováhu. A když k tomu přidáš česnekovou zakysanou smetanu, máš hotovou večeři snů.


Ingredience (na 5 porcí):

  • 5 velkých brambor
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 velká jablka
  • 500 g kuřecích prsou
  • 4 cherry rajčata
  • sůl, pepř
  • sladká paprika
  • sušené oregano
  • olej
  • voda na podlití

Postup:

1) Příprava surovin
Oloupej brambory a nakrájej je na větší kostky. Stejně tak nakrájej kuřecí prsa a jablka – rovněž na kostičky. Cibuli rozkrájej na proužky, česnek nasekej nadrobno a rajčata rozčtvrt.

2) Kořenění a míchání
Všechny suroviny dej do velké mísy. Přidej sůl, pepř, sladkou papriku, oregano a zakápni olejem. Důkladně promíchej, aby se všechny chutě spojily.

3) Pečení
Směs nasyp do pekáče, podlij trochou vody (asi 100 ml), přikryj alobalem a dej do trouby předehřáté na 180 °C. Peč přibližně 40 minut. Poté alobal sundej a dopeč ještě 20 minut, aby vše krásně zezlátnulo.

4) Podávání
Podávej horké, ideálně s česnekovou zakysanou smetanou – stačí smíchat zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, trochou soli a pepře.


Tip navíc:

Pokud chceš jídlo ještě víc ozvláštnit, můžeš přidat barevné papriky, cuketu nebo i trochu chilli. Nebo vyměň kuřecí maso za stehenní řízky – budou ještě šťavnatější.