Hledáš jídlo, které zvládneš připravit rychle, jednoduše, a přesto se po něm budou olizovat všichni kolem stolu? Tohle je ono. Kuřecí kousky pečené s bramborami, cibulí, česnekem, zeleninou a jablky jsou dokonalou ukázkou toho, jak skvěle může chutnat jednoduchost.

Všechno se smíchá v jedné míse, nasype na plech, přikryje alobalem a šoupne do trouby. Žádné složité vaření, minimální nádobí a přitom výsledkem je šťavnaté maso, měkoučké brambory a dokonale propojené chutě. Jablka v kombinaci s česnekem a bylinkami dodají jídlu jemnou sladkokyselou rovnováhu. A když k tomu přidáš česnekovou zakysanou smetanu, máš hotovou večeři snů.
Ingredience (na 5 porcí):
- 5 velkých brambor
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 velká jablka
- 500 g kuřecích prsou
- 4 cherry rajčata
- sůl, pepř
- sladká paprika
- sušené oregano
- olej
- voda na podlití
Postup:
1) Příprava surovin
Oloupej brambory a nakrájej je na větší kostky. Stejně tak nakrájej kuřecí prsa a jablka – rovněž na kostičky. Cibuli rozkrájej na proužky, česnek nasekej nadrobno a rajčata rozčtvrt.
2) Kořenění a míchání
Všechny suroviny dej do velké mísy. Přidej sůl, pepř, sladkou papriku, oregano a zakápni olejem. Důkladně promíchej, aby se všechny chutě spojily.
3) Pečení
Směs nasyp do pekáče, podlij trochou vody (asi 100 ml), přikryj alobalem a dej do trouby předehřáté na 180 °C. Peč přibližně 40 minut. Poté alobal sundej a dopeč ještě 20 minut, aby vše krásně zezlátnulo.
4) Podávání
Podávej horké, ideálně s česnekovou zakysanou smetanou – stačí smíchat zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, trochou soli a pepře.
Tip navíc:
Pokud chceš jídlo ještě víc ozvláštnit, můžeš přidat barevné papriky, cuketu nebo i trochu chilli. Nebo vyměň kuřecí maso za stehenní řízky – budou ještě šťavnatější.