Pokud hledáte sytý a nenáročný pokrm, který zasytí celou rodinu a chutná opravdu skvěle, zapečené brambory s mletým masem a sýrem jsou trefa do černého. Přestože na první pohled může pokrm působit nenápadně, chuť vás mile překvapí! Šťavnaté mleté maso, jemně dochucené kořením, spojené s promačkanými bramborami a zapečené pod vrstvou sýra vytvoří dokonalou kombinaci.

Co budeme potřebovat:
- Brambory (dle velikosti pekáče, cca 1,5 kg)
- 500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)
- 1 větší cibule
- Sůl, pepř
- Kmín, majoránka
- Koření na mletá masa
- Jarní cibulka (volitelně)
- Strouhaný sýr (eidam, gouda nebo jiný dle chuti)
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Po uvaření je necháme trochu vychladnout, oloupeme a přes kolečko nebo lis promáčkneme na větší kousky, podobně jako při přípravě bramborového salátu. Osolíme a promícháme.
2) Mezitím si připravíme masovou směs. Na troše oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidáme mleté maso a dochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a kořením na mletá masa. Maso důkladně promícháme a necháme na mírném plameni dusit, dokud se hezky rozdrolí a nezůstane syrové. Na závěr můžeme přidat nasekanou jarní cibulku pro svěží chuť.
3) Promíchané brambory smícháme s připravenou masovou směsí a rozprostřeme do vymazaného pekáče. Povrch posypeme bohatou vrstvou strouhaného sýra.
4) Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 25–30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.
Vyzkoušejte také:
Měkoučká kuřecí prsa v zakysané smetaně a česneku: Maso se nevysuší a zůstane krásně šťavnaté
Podávání:
Podáváme horké, ideálně se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou. Pokrm je sytý a výborně se hodí jako večeře nebo víkendový oběd.
Tip:
Můžete přidat i trošku česneku do masové směsi pro výraznější chuť nebo doplnit třeba nakrájenými paprikami.