Zapečené brambory s mletým masem a sýrem

Pokud hledáte sytý a nenáročný pokrm, který zasytí celou rodinu a chutná opravdu skvěle, zapečené brambory s mletým masem a sýrem jsou trefa do černého. Přestože na první pohled může pokrm působit nenápadně, chuť vás mile překvapí! Šťavnaté mleté maso, jemně dochucené kořením, spojené s promačkanými bramborami a zapečené pod vrstvou sýra vytvoří dokonalou kombinaci.

Zdroj: Blanka Kozáková

Co budeme potřebovat:

  • Brambory (dle velikosti pekáče, cca 1,5 kg)
  • 500 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)
  • 1 větší cibule
  • Sůl, pepř
  • Kmín, majoránka
  • Koření na mletá masa
  • Jarní cibulka (volitelně)
  • Strouhaný sýr (eidam, gouda nebo jiný dle chuti)

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve uvaříme brambory ve slupce. Po uvaření je necháme trochu vychladnout, oloupeme a přes kolečko nebo lis promáčkneme na větší kousky, podobně jako při přípravě bramborového salátu. Osolíme a promícháme.

2) Mezitím si připravíme masovou směs. Na troše oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidáme mleté maso a dochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a kořením na mletá masa. Maso důkladně promícháme a necháme na mírném plameni dusit, dokud se hezky rozdrolí a nezůstane syrové. Na závěr můžeme přidat nasekanou jarní cibulku pro svěží chuť.

3) Promíchané brambory smícháme s připravenou masovou směsí a rozprostřeme do vymazaného pekáče. Povrch posypeme bohatou vrstvou strouhaného sýra.

4) Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 25–30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.

Vyzkoušejte také:

Měkoučká kuřecí prsa v zakysané smetaně a česneku: Maso se nevysuší a zůstane krásně šťavnaté

Podávání:

Podáváme horké, ideálně se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou. Pokrm je sytý a výborně se hodí jako večeře nebo víkendový oběd.

Tip:

Můžete přidat i trošku česneku do masové směsi pro výraznější chuť nebo doplnit třeba nakrájenými paprikami.