Tento švédský koláč je jedním z těch moučníků, které chutnají nejlépe až druhý den, kdy se všechny chutě dokonale propojí. Spojení křupavé sypké vrstvy, jemné tvarohové náplně a voňavého rumu s rozinkami vytváří dezert, kterému nikdo neodolá. Příprava je snadná, výsledek však vypadá i chutná jako z cukrárny.

Co budeme potřebovat:
Sypká směs:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Tvarohová náplň:
- 3 vaničky měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 300 ml mléka
- ½ hrnku moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Trochu rumu
- Citronová kůra
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- Hrst rozinek naložených v rumu
- ½ hrnku rozpuštěného másla
Na dokončení:
- Dalších cca 200 g rozpuštěného másla na polití
- Máslo na vymazání plechu
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravíme sypkou směs – v míse smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Vznikne sypká směs, která bude tvořit základ i vrchní vrstvu koláče.
2) V další míse si připravíme tvarohovou náplň. Tvarohy vyšleháme s vejci, přidáme mléko, moučkový i vanilkový cukr, trochu rumu, citronovou kůru, vanilkový pudink a rozinky. Na závěr přilijeme rozpuštěné máslo a směs promícháme do hladké konzistence.
3) Plech o rozměrech cca 30×40 cm s vyšším okrajem vymažeme máslem. Na dno nasypeme větší polovinu sypké směsi, rovnoměrně ji rozprostřeme. Na ni nalijeme tvarohovou náplň a uhladíme stěrkou. Navrch nasypeme zbytek sypké směsi a celý koláč důkladně pokapeme zbytkem rozpuštěného másla – nejlépe lžící nebo mašlovačkou.
4) Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut – záleží na konkrétní troubě. Povrch by měl být zlatavý a krásně křupavý.
5) Po upečení necháme koláč úplně vychladnout, ideálně ho uložíme do lednice a necháme odležet do druhého dne – chutě se krásně propojí a koláč bude ještě lepší.
Vyzkoušejte také:
Šťavnatý koláč s čokoládovým krémem, polevou a kokosem – Sladký požitek za pár minut!
Podávání
Švédský koláč podáváme vychlazený, nakrájený na kostky. Skvěle chutná ke kávě i jako sladká tečka po obědě. A díky rozinkám naloženým v rumu má příjemný voňavý šmrnc.
Tip
Koláč si můžeš přizpůsobit podle chuti – místo rozinek můžeš přidat třeba brusinky, sušené meruňky nebo nastrouhaná jablka. A kdo má rád opravdu vanilkovou chuť, může přidat i pár kapek vanilkového extraktu.