Cikánské kuřecí řízky – šťavnaté, křupavé a plné chuti

Cikánské řízky patří mezi oblíbené recepty, které si rychle zamilujete. Jsou jednoduché na přípravu, krásně šťavnaté, a díky marinování přes noc v lednici získají dokonalou chuť. Kombinace kuřecího masa, cibule, koření a sójové omáčky vytvoří výtečné malé řízečky, které se hodí k obědu, večeři nebo jako pohoštění pro hosty.

Zdroj: Marcela Karmasinová

Co budeme potřebovat:

  • Kuřecí maso (prsa nebo stehenní řízky – množství dle potřeby)
  • 2–3 cibule
  • 2–3 vejce
  • 2–3 lžíce solamylu
  • Hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička kari koření
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti

Jak budeme postupovat:

1) Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a cibuli na tenké měsíčky. V míse smícháme maso s cibulí, vejci, solamylem, petrželkou, kari, paprikou, sójovou omáčkou, solí a pepřem. Vše důkladně promícháme, aby se suroviny dobře propojily.

2) Takto připravenou směs zakryjeme a necháme přes noc odležet v lednici. Díky odležení maso krásně natáhne všechny chutě a bude po usmažení úžasně křehké a šťavnaté.

3) Druhý den rozehřejeme na pánvi olej a pomocí lžíce tvoříme malé řízečky, které smažíme z obou stran dozlatova. Hotové kousky klademe na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Vyzkoušejte také:

Vynikající marináda na kuřecí maso

Podávání

Cikánské řízečky jsou skvělé s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, hranolky nebo čerstvým zeleninovým salátem. Výborně chutnají i studené, třeba v housce nebo jako součást obložené mísy.

Tip

Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat i špetku chilli nebo prolisovaný česnek. A pokud zbyde směs, skvěle se hodí i na přípravu placiček do tortilly.