Velikonoční boží milosti – tradiční sladkost z babiččiny kuchyně

Velikonoční boží milosti jsou jedním z těch receptů, které provoní celou domácnost a přenesou vás rovnou do dětství. Tyhle smažené křehké dobroty se připravují především na svátky jara, ale chutnají skvěle po celý rok. Díky smetaně, rumu a máslu je těsto jemné, chuťově vyvážené a po usmažení krásně křupavé. A když je ještě pocukrujete? Hotová nostalgie!

Zdroj: Božena Fujackova

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kelímek kysané smetany (např. 14 %) – lze nahradit tvarohem
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 80 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • Olej na smažení
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

1) Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte hladké, pružné těsto. Pokud by se lepilo, můžete přidat trochu mouky. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici – odpočaté těsto se lépe zpracovává a nebude se trhat.

2) Po odpočinutí těsto rozválejte na tenčí plát (cca 3 mm) a rádýlkem vykrajujte různé tvary – klasicky obdélníky se zářezem uprostřed nebo jiné dle fantazie.

3) V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte větší množství oleje. Boží milosti smažte z obou stran dozlatova – trvá to jen pár vteřin. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.

4) Nakonec je bohatě poprašte moučkovým cukrem, případně i vanilkovým pro ještě výraznější aroma.

Vyzkoušejte také:

Už jste dnes měli něco sladkého? Kakaová roláda s tvarohovým krémem je skvělá volba!

Znáte buchtu Peřinu? Kakaová vláčnost s jemnou tvarohovou mřížkou vás okouzlí!

Servírování:

Podávejte vychladlé, ideálně ke kávě nebo čaji. Skvěle se hodí jako sladké pohoštění pro návštěvy nebo jen tak na zub během svátečních dní.

Tip:
✔ Pro ještě jemnější chuť můžete do těsta přidat trochu citronové šťávy nebo použít tvaroh místo smetany.
✔ Pokud chcete variantu s trochou křupavosti navíc, přidejte do těsta lžičku octa.