Velikonoční boží milosti jsou jedním z těch receptů, které provoní celou domácnost a přenesou vás rovnou do dětství. Tyhle smažené křehké dobroty se připravují především na svátky jara, ale chutnají skvěle po celý rok. Díky smetaně, rumu a máslu je těsto jemné, chuťově vyvážené a po usmažení krásně křupavé. A když je ještě pocukrujete? Hotová nostalgie!

Co budeme potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 kelímek kysané smetany (např. 14 %) – lze nahradit tvarohem
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička soli
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 80 g změklého másla
- 100 g cukru krupice
- Olej na smažení
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
1) Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte hladké, pružné těsto. Pokud by se lepilo, můžete přidat trochu mouky. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici – odpočaté těsto se lépe zpracovává a nebude se trhat.
2) Po odpočinutí těsto rozválejte na tenčí plát (cca 3 mm) a rádýlkem vykrajujte různé tvary – klasicky obdélníky se zářezem uprostřed nebo jiné dle fantazie.
3) V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte větší množství oleje. Boží milosti smažte z obou stran dozlatova – trvá to jen pár vteřin. Poté je nechte okapat na papírové utěrce.
4) Nakonec je bohatě poprašte moučkovým cukrem, případně i vanilkovým pro ještě výraznější aroma.
Vyzkoušejte také:
Už jste dnes měli něco sladkého? Kakaová roláda s tvarohovým krémem je skvělá volba!
Znáte buchtu Peřinu? Kakaová vláčnost s jemnou tvarohovou mřížkou vás okouzlí!
Servírování:
Podávejte vychladlé, ideálně ke kávě nebo čaji. Skvěle se hodí jako sladké pohoštění pro návštěvy nebo jen tak na zub během svátečních dní.
Tip:
✔ Pro ještě jemnější chuť můžete do těsta přidat trochu citronové šťávy nebo použít tvaroh místo smetany.
✔ Pokud chcete variantu s trochou křupavosti navíc, přidejte do těsta lžičku octa.