Pokud hledáte inspiraci na rychlý a neotřelý oběd nebo večeři, tyto masové čínské placičky vás určitě nadchnou. Jsou jednoduché na přípravu, plné exotického koření a dokonale se hodí k jemné bramborové kaši. Tajemství spočívá v marinování masa – čím déle, tím lépe. Hotové placičky jsou na povrchu krásně křupavé a uvnitř šťavnaté. Ideální domácí pochoutka, kterou si zamiluje celá rodina.

Co budeme potřebovat:
- vepřová kotleta nebo kuřecí prsa (nakrájené na tenké nudličky)
- 4–5 vajec
- 100 ml oleje
- sójová omáčka
- koření na čínu
- sušený česnek
- mletá sladká paprika
- černý pepř
- chilli vločky (dle chuti)
- sůl
- solamyl (bramborový nebo kukuřičný škrob)
Příloha:
- jemná bramborová kaše s máslem a mlékem
Jak budeme postupovat:
1) Maso nakrájejte na tenké nudličky a vložte do větší mísy. Přidejte vejce, olej, sójovou omáčku, koření na čínu, sušený česnek, papriku, pepř, případně i chilli vločky, trochu soli a solamyl. Vše důkladně promíchejte, aby se maso obalilo a směs získala hustější konzistenci.
2) Ideálně nechte maso marinovat alespoň několik hodin, nejlépe však přes noc v lednici – chutě se tak krásně propojí a placičky budou ještě lahodnější.
3) Rozpalte pánev s vyšší vrstvou oleje. Pomocí lžíce nabírejte směs a vkládejte ji do pánve – tvořte menší placičky. Smažte z obou stran dozlatova, dokud nebudou křupavé a maso propečené.
4) Mezitím si připravte bramborovou kaši. Uvařené brambory rozmačkejte s teplým mlékem a máslem do jemna a dochuťte solí.
Kuřecí prsa v krémové smetanové omáčce se žampiony a česnekem
Servírování:
Masové čínské placičky podávejte s kopečkem krémové bramborové kaše a třeba i s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátkem. Jsou výborné i studené, takže se hodí i do krabičky na cesty nebo do práce.
Tipy:
✔ Pro výraznější chuť přidejte do marinády zázvor nebo pár kapek sezamového oleje.
✔ Místo bramborové kaše můžete placičky podávat s rýží nebo hranolkami.