Broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem: Lehký a svěží moučník nejen na oslavy

Tento broskvovo-ricottový dezert je jako stvořený pro všechny, kteří milují lehké a svěží moučníky. Spojení šťavnatých broskví, jemné ricotty a nadýchané smetany vytváří dezert, který se hodí jak na slavnostní tabuli, tak jako sladká tečka k odpolední kávě.

Recept je jednoduchý, ale výsledek ohromí každého.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

Broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 vejce
  • Špetka soli
  • 80 g cukru
  • 20 ml rostlinného oleje
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr (dle chuti)
  • Máslo na vymazání formy

Na broskvový krém:

  • 200 g broskví z konzervy
  • Šťáva z broskví (případně voda do objemu 100 ml)
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • Šťáva z 1 citronu

Na ricottový krém:

Na dokončení:

  • Prosátý moučkový cukr na posypání

Jak budeme postupovat:

1. Příprava těsta:

Vejce se špetkou soli šlehejte do pěny. Postupně přidávejte cukr, olej, prosátou mouku s práškem do pečiva a vanilkový cukr.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

Vzniklé hladké těsto nalijte do vymazané formy a pečte při 180 °C asi 15–20 minut. Po upečení nechte vychladnout.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

2. Příprava broskvového krému:

Broskve nakrájejte, rozmixujte se šťávou do hladkého pyré. Přidejte žloutky, vanilkový cukr, citronovou šťávu a škrob. Vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

3. Ricottový krém:

Kondenzované mléko smíchejte s citronovou šťávou, vmíchejte ricottu a vyšlehejte. Přidejte smetanu ke šlehání a šlehejte do lehkého krému.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

4. Spojení krémů:

Do vychladlého broskvového krému postupně přidávejte ricottový a jemně promíchejte.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

Hotový krém přendejte do zdobícího sáčku.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

5. Sestavení dezertu:

Vychladlé těsto rozkrojte na dvě části. Na jednu polovinu naneste krém (ideálně zdobícím sáčkem do vlnek) a přiklopte druhou částí.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

6. Zdobení:

Povrch dezertu posypte prosátým moučkovým cukrem. Nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

Tipy a doporučení:

  • Použijte broskve ve vlastní šťávě – mají příjemně sladkou, ne přehnanou chuť.
  • Pokud chcete krém stabilnější, přidejte do ricottové směsi 1 lžičku želatiny.
  • Dezert můžete připravit i den předem – chutě se krásně propojí.
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo
Půvabný broskvovo-ricottový dezert s nadýchaným krémem
Zdroj: Výdatné jedlo

Závěr:

Tento broskvovo-ricottový dezert vás okouzlí nejen svou chutí, ale i elegancí. Nadýchaný krém mezi dvěma vrstvami vláčného těsta působí luxusně, přitom příprava je překvapivě snadná. Ideální volba pro sváteční chvíle i sladké rozmazlování běžného dne.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

VIDEO NÁVOD: