Hovězí znojemská s okurkami a knedlíkem: Vzpomínka na dětství na talíři!

Hledáte poctivý domácí oběd, který potěší i ty nejnáročnější strávníky? Hovězí á la znojemská je česká klasika, která nikdy nezklame. Díky pomalému vaření v hrnci je maso krásně měkké, omáčka plná chutí a výsledek stojí za to.

Ať už ji podáváte s houskovým knedlíkem, rýží nebo bramborem, vždy vykouzlíte chutné jídlo, které si zamiluje celá rodina.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Zdroj: Ivana Černá

Hovězí znojemská s okurkami a knedlíkem

Co budeme potřebovat:

  • Hovězí špička nebo jiný hovězí kus vcelku
  • 1 větší cibule
  • Kousek slaniny
  • Vývar (hovězí nebo zeleninový)
  • Sladkokyselé pikantní okurky (nakrájené)
  • Hořčice (dle chuti)
  • Kukuřičná nebo hladká mouka na zahuštění
  • Sůl, pepř
  • Kousek másla na zjemnění
  • Zeleninová směs na bramborový salát (volitelné)
  • Smetana (volitelně na zjemnění)
  • Houskový knedlík jako příloha

Jak budeme postupovat:

🔸 1. Orestujte cibuli a slaninu

Na troše tuku orestuj na jemno nakrájenou cibuli spolu se slaninou. Když cibulka zezlátně a slanina pustí tuk, pokračuj dalším krokem.

🔸 2. Přidejte hovězí maso a opečte

Vlož celé maso do hrnce a zprudka opeč ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.

🔸 3. Přesuňte do pomalého hrnce (PH)

Opečené maso spolu se základem přendej do pomalého hrnce, přiklop a vař na nízký stupeň cca 3,5 hodiny, dokud nebude maso krásně měkké.

DOPORUČUJEME: Už žádný kupovaný houskový knedlík – skvělý recept jako od babičky

🔸 4. Připravte omáčku

Maso vyjmi a šťávu přelij do klasického hrnce. Přidej nakrájené okurky, trochu hořčice a případně i zeleninovou směs. Vše zalij vývarem a chvíli povař.

🔸 5. Dochucení a zahuštění

Omáčku zahusti moukou nebo kukuřičným škrobem rozmíchaným ve vodě. Přidej sůl, pepř a kousek másla pro zjemnění. Pokud chceš jemnější chuť, přidej i trochu smetany.


🥣 Servírování:

Podávej s houskovým knedlíkem, ale hodí se i rýže nebo brambory. Nezapomeň maso nakrájet na plátky a přelít ho pořádnou porcí omáčky. Ozdobit můžeš nasekanou petrželkou.


💡 Tip:

Při podávání můžeš přidat i nakládanou zeleninu nebo čerstvý salát. Skvělé i jako jídlo na druhý den – chutě se ještě lépe propojí.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Připravte si luxusní roštěnou na způsob Stroganova s rýží