Hledáte jednoduchý a zároveň exotický pokrm, který zahřeje a nasytí? Vyzkoušejte toto červené čočkové kari, ve kterém se jemná chuť čočky snoubí s aromatickým kořením, křupavou cibulkou a svěžím koriandrem.
Skvěle se hodí k dušené rýži nebo indickému chlebu a díky přípravě v jedné pánvi ho zvládne opravdu každý. Pojďme na recept!

Recept na červené čočkové kari s cibulkou a koriandrem
Co budeme potřebovat:
Základ kari:
- 1 lžíce semínek římského kmínu
- 1 cibule (cca 150 g)
- 1 lžička mletého česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička koriandrového prášku
- 1 lžička chilli prášku (podle chuti)
- 1 lžička červené mleté papriky
- ½ lžičky kurkumy
- 3 ks rajčat (rozmixovaných na pyré)
- 1 šálek červené čočky (předem namočená 30 minut)
- 2 bobkové listy
- Sůl (podle chuti)
- 4 šálky vody
Ostatní:
- 2 červené cibule (cca 300 g)
- 2 stroužky česneku (cca 10 g)
- Chilli (podle chuti)
- 1 lžíce červené mleté papriky (pro barvu)
Další suroviny:
- Rostlinný olej na smažení
- 2 lžíce másla (cca 30 g, na smažení)
- Čerstvý koriandr (na ozdobu)
Jak budeme postupovat:
1. Orestování koření a cibule: Ve větší pánvi nebo woku rozehřejte rostlinný olej.
2. Přidejte semínka římského kmínu a nechte je 1 minutu rozvonět.


3. Vsypte najemno nakrájenou cibuli a restujte do změknutí.


4. Přidání koření a rajčat: Jakmile je cibule lehce zlatavá, přidejte mletý česnek, zázvor, koriandr, chilli, červenou papriku a kurkumu.
5. Vše promíchejte, dle potřeby přidejte trochu vody.




6. Přilijte rajčatové pyré a na mírném ohni vařte cca 5 minut, aby se chutě propojily.


7. Vaření čočky: Do směsi vmíchejte předem namočenou červenou čočku, bobkové listy, osolte a zalijte 4 šálky vody.
8. Přikryjte poklicí a nechte 30 minut vařit na mírném ohni, dokud čočka nezměkne.



9. Příprava křupavé cibulky: Na samostatné pánvi osmažte nakrájenou červenou cibuli na oleji, dokud nezíská zlatavou barvu a křupavou strukturu. Poté cibulku dejte stranou.


10. Máslová chilli směs: V menším kastrůlku rozpusťte máslo.
11. Přidejte jemně nasekaný česnek, špetku sušených chilli vloček (dle chuti) a lžíci mleté papriky. Krátce promíchejte, aby se chutě spojily.


12. Finalizace kari: Voňavou máslovou směs vlijte do hotového čočkového kari a zlehka promíchejte.
13. Nakonec přidejte nasekaný čerstvý koriandr a křupavou osmaženou cibulku.




14. Servírování: Toto červené čočkové kari servírujte horké, ideálně s dušenou rýží nebo indickým chlebem (naan).
Tip: Pro lehce krémovější strukturu lze na závěr přidat trochu kokosového mléka nebo smetany.


Lahodná varianta pro milovníky vegetariánských specialit:
Tento recept je vhodný pro vegetariány a snadno ho upravíte i pro veganskou stravu. Stačí nahradit máslo rostlinným tukem (např. margarínem) a lahodné kari může být ještě zdravější a plné bílkovin.
Přejeme dobrou chuť!
Další skvělé recepty:
- Černá čočka s kokosovým mlékem a zeleninou na salátovém základ
- Zázvorová kari pochoutka z červené čočky, kokosového mléka a limetky podávaná s rýží
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.