Recept na voňavé červené čočkové kari s křupavou cibulkou a koriandrem

Hledáte jednoduchý a zároveň exotický pokrm, který zahřeje a nasytí? Vyzkoušejte toto červené čočkové kari, ve kterém se jemná chuť čočky snoubí s aromatickým kořením, křupavou cibulkou a svěžím koriandrem.

Skvěle se hodí k dušené rýži nebo indickému chlebu a díky přípravě v jedné pánvi ho zvládne opravdu každý. Pojďme na recept!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

Recept na červené čočkové kari s cibulkou a koriandrem

Co budeme potřebovat:

Základ kari:

  • 1 lžíce semínek římského kmínu
  • 1 cibule (cca 150 g)
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička koriandrového prášku
  • 1 lžička chilli prášku (podle chuti)
  • 1 lžička červené mleté papriky
  • ½ lžičky kurkumy
  • 3 ks rajčat (rozmixovaných na pyré)
  • 1 šálek červené čočky (předem namočená 30 minut)
  • 2 bobkové listy
  • Sůl (podle chuti)
  • 4 šálky vody

Ostatní:

  • 2 červené cibule (cca 300 g)
  • 2 stroužky česneku (cca 10 g)
  • Chilli (podle chuti)
  • 1 lžíce červené mleté papriky (pro barvu)

Další suroviny:

  • Rostlinný olej na smažení
  • 2 lžíce másla (cca 30 g, na smažení)
  • Čerstvý koriandr (na ozdobu)

Jak budeme postupovat:

1. Orestování koření a cibule: Ve větší pánvi nebo woku rozehřejte rostlinný olej.

2. Přidejte semínka římského kmínu a nechte je 1 minutu rozvonět.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

3. Vsypte najemno nakrájenou cibuli a restujte do změknutí.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

4. Přidání koření a rajčat: Jakmile je cibule lehce zlatavá, přidejte mletý česnek, zázvor, koriandr, chilli, červenou papriku a kurkumu.

5. Vše promíchejte, dle potřeby přidejte trochu vody.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

6. Přilijte rajčatové pyré a na mírném ohni vařte cca 5 minut, aby se chutě propojily.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

7. Vaření čočky: Do směsi vmíchejte předem namočenou červenou čočku, bobkové listy, osolte a zalijte 4 šálky vody.

8. Přikryjte poklicí a nechte 30 minut vařit na mírném ohni, dokud čočka nezměkne.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

9. Příprava křupavé cibulky: Na samostatné pánvi osmažte nakrájenou červenou cibuli na oleji, dokud nezíská zlatavou barvu a křupavou strukturu. Poté cibulku dejte stranou.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

10. Máslová chilli směs: V menším kastrůlku rozpusťte máslo.

11. Přidejte jemně nasekaný česnek, špetku sušených chilli vloček (dle chuti) a lžíci mleté papriky. Krátce promíchejte, aby se chutě spojily.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

12. Finalizace kari: Voňavou máslovou směs vlijte do hotového čočkového kari a zlehka promíchejte.

13. Nakonec přidejte nasekaný čerstvý koriandr a křupavou osmaženou cibulku.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

14. Servírování: Toto červené čočkové kari servírujte horké, ideálně s dušenou rýží nebo indickým chlebem (naan).

Tip: Pro lehce krémovější strukturu lze na závěr přidat trochu kokosového mléka nebo smetany.

Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen
Aromatické červené čočkové kari s křupavou cibulkou a svěžím koriandrem
Zdroj: مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen

Lahodná varianta pro milovníky vegetariánských specialit:

Tento recept je vhodný pro vegetariány a snadno ho upravíte i pro veganskou stravu. Stačí nahradit máslo rostlinným tukem (např. margarínem) a lahodné kari může být ještě zdravější a plné bílkovin.

Přejeme dobrou chuť!

Další skvělé recepty:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: