Bramborové placky patří mezi klasiku, kterou milují děti i dospělí. V tomto receptu jim dodáme nový rozměr – plníme je lahodným sýrem gouda, který se při pečení krásně rozteče. Navíc je připravujeme bez oleje, takže jsou lehčí a stále úžasně chutné. Stačí pár surovin a během chvilky vykouzlíte dokonalou večeři nebo chutný oběd!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Bramborové placky plněné sýrem
Co budeme potřebovat:
- 3 brambory (cca 400 g nebo podle potřeby – kupte si je více a vyzkoušejte také recept na omeletu s pečenými bramborami)
- 70 g hladké mouky (nebo podle potřeby)
- Tvrdý sýr (já jsem použila goudu, ale lze použít také eidam nebo například čedar)
- Sůl (podle chuti)

Jak budeme postupovat:
1. Vaření brambor:
Brambory (3) oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě doměkka (cca 15 minut).

Sceďte je a rozmačkejte. Pokud dáváte přednost zcela hladkému těstu bez kousků brambor, můžete je uvařit ve slupce a nastrouhat.

2. Příprava těsta:
Do rozmačkaných brambor postupně přisypávejte hladkou mouku (cca 70 g – každé brambory jsou jiné) a zapracujte ji do těsta. Těsto by mělo být měkké, ale nelepivé. Pokud je příliš lepivé, můžeme přidat ještě trochu mouky.

3. Tvarování placek:
Z těsta tvarujte kuličky, velikost si zvolte podle sebe. Každou kuličku zploštěte, doprostřed vložte sýr nakrájený na kostky, zabalte zpět do kuličky a znovu rozmáčkneme na placku.

4. Pečení na suché pánvi:
Připravené placky opékejte na suché pánvi (bez oleje) na středním plameni. Každou stranu pečte cca 2–3 minuty, dokud nejsou placky zlatavé.

5. Dochucení:
Hotové placky posypte trochou soli a ihned po sundání z pánve je můžete přelít máslem.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Sýrové variace: Místo goudy můžete použít i jiný sýr – například eidam, ementál, parmazán, mozzarellu nebo nivu pro intenzivnější chuť.
- Maso: Místo sýru můžete do placek zabalit i šunku, kousky uzeného masa nebo restovanou cibulku.
- Křupavější verze: Pokud chcete, aby byly placky ještě křupavější, můžete je před pečením lehce obalit v strouhance.
- Sladká varianta: Pokud do těsta nepřidáte sůl, můžete je naplnit třeba tvarohem s vanilkovým cukrem nebo nutellou.
- Bylinkové aroma: Do těsta můžete přidat nasekanou pažitku, petrželku, oregano nebo tymián, které dodají plackám ještě lepší chuť.
VIDEO NÁVOD:
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.