Masové koule se sýrem v lahodné omáčce s hranolkami

Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na masové koule se sýrem v lahodné omáčce s hranolkami. Příprava skvělého jídla vám zabere jen několik minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd nebo večeře.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Masové koule se sýrem v lahodné omáčce s hranolkami
Zdroj: Vaření je zábava

Masové koule se sýrem v lahodné omáčce s hranolkami

Co budeme potřebovat:

Omáčka:

  • 40 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • muškátový oříšek – podle chuti
  • 1 lžička tmavé sojové omáčky
  • 1 smetana ke šlehání 31 %

Ostatní:

  • sádlo – na smažení
  • 1 cibule
  • 600 g hovězí kližky
  • 400 g vepřové plece
  • 2 lžičky zelené sušené pažitky
  • sůl – podle chuti
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička sušené bazalky
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • muškátový oříšek – podle chuti
  • 2 lžíce strouhanky

Plnění:

  • sýr Eidam – podle potřeby

Příloha – Bramborové hranolky:

  • brambory
  • olej – na smažení

Dresink:

  • 2-3 lžíce majonéza
  • sterilovaná okurka – podle chuti
  • plnotučná hořčice – podle chuti
  • worcestrová omáčka – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Do hrnce dejte máslo a po rozpuštění vsypejte hladkou mouku – promíchejte a posmažte na mírném ohni. Pak postupně přilijte hovězí vývar, dochuťte solí, mletým černým pepřem, muškátovým oříškem podle chuti a dále přilijte sójovou omáčku – zamíchejte. Nechejte omáčku 2 minuty vařit na mírném ohni a poté do ní přilijte 31% smetanu. Zamíchejte a po uvaření stáhněte z ohně.

2. Do jiného hrnce s olejem nasypejte cibuli nakrájenou na drobno a smažte 2-3 minuty na mírném ohni. Mezitím nakrájejte hovězí klíčky, ze kterých odříznete tuhé části šlachy.

3. Potom maso pomelte na mlýnku do mísy, dochuťte sušenou zelenou pažitkou, solí, sušeným česnekem, mletým kmínem, dále přidejte rozklepnuté vejce, ještě okořeňte sušenou bazalkou, černým mletým pepřem, muškátovým oříškem a nakonec přisypejte strouhanku. Promíchejte a vypracujte směs rukou.

4. Rukama vytvarujte mini placičky, do kterých vložte kostku sýra eidam a poté vytvořte kuličky, které položte na plech vyložený pergamenovým papírem.

DOPORUČUJEME: Zapomeňte na sekanou – Připravte si tuto Štěpánskou roládu z mletého masa se šunkou a sýrem

5. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.

6. Mezitím nakrájejte očištěné brambory na hranolky, opláchněte je v teplé vodě – vařte je v hrnci s osolenou vodou na mírném ohni. Po uvaření je slijte a propláchněte studenou vodou, dobře je nechejte okapat a poté je osušte papírovou utěrkou.

7. Následně je vsypejte do hrnce s rozpáleným olejem – smažte je dozlatova a dokřupava.

8. Do malé misky dejte majonézu, přidejte nakrájené sterilizované okurky, plnotučnou hořčici, worcestrovou omáčku a dochuťte mletým černým pepřem – dobře promíchejte a dresink je hotový!

9. Masové koule se sýrem v lahodné omáčce podávejte s domácími hranolkami a lahodným dresinkem,  hlavně s láskou a velkou chutí.

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Mleté maso v křupavém bramborovo-sýrovém obalu