Pokud hledáte snadný a chutný recept na sladké pečivo, tyto jemné jablečné taštičky jsou ideální volbou! Křehké těsto, šťavnatá jablečná náplň a jemná vůně skořice dělají z tohoto dezertu skvělou volbu k odpolední kávě. Připravte si je ještě dnes podle našeho jednoduchého receptu.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.

Jemné jablečné taštičky
Co budeme potřebovat:
Jablečná náplň:
- 1 jablko (kupte si je více a připravte si také sypaný jablečný koláč)
- 2 lžíce cukru (já jsem použila krystalový)
- 1 lžíce másla
- Skořicový cukr (podle chuti – lze použít také skořici)

Těsto:
- 250 g hladké mouky (já jsem přimíchala také celozrnnou mouku – vyzkoušejte například i recept na koka sušenky)
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 75 g másla (jako náhradu můžete použít margarín)
- 50 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru (nebo vanilkovou esenci, lusk)
- 1 lžička prášku do pečiva (ze zbytku balení si můžete upéct nadýchaný jablečný chlebíček)

Jak budeme postupovat:
1. Příprava jablečné náplně:
Jablko (1) oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky.

Dejte ho do pánve, přidejte cukr (2 lžíce), máslo (1 lžíce) a skořici nebo skořicový cukr (podle chuti).

Na mírném ohni povařte 4–5 minut, dokud jablko lehce nezměkne. Poté směs nechte vychladnout.

2. Příprava těsta:
Do mísy prosejte hladkou mouku (250 g) smíchanou s práškem do pečiva (1 lžička), přidejte vejce (1) a mléko (2 lžíce).

Pak přisypte moučkový cukr (50 g), vanilkový cukr (8 g) a přidejte měkké nebo rozpuštěné máslo (75 g).

Pomocí kuchyňského robotu nebo ručně vypracujte hladké těsto. Pokud se těsto lepí, můžete lehce podsypat moukou.

3. Tvarování taštiček:
Pracovní plochu posypte moukou a těsto na ní rozválejte na tloušťku asi 2-3 mm.

Pomocí kulaté formičky nebo sklenice vykrojte kolečka.

Na jednu polovinu každého kolečka dejte lžičku jablečné náplně (nebo i méně, podle velikosti).

Přeložte ho napůl, aby vznikla taštička. Okraje můžete jemně přitlačit, aby držely tvar.

4. Pečení:
Taštičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 12-15 minut, dokud nejsou lehce zlatavé.

5. Dokončení a servírování:
Po upečení nechte taštičky mírně vychladnout a posypte je moučkovým cukrem. Můžete je podávat teplé i studené, skvěle chutnají s šálkem kávy nebo čaje.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Ořechy: Vmíchejte do jablečné směsi nasekané vlašské ořechy, lískové oříšky nebo mandle pro křupavější strukturu.
- Rozinky nebo sušené brusinky: Pro sladší chuť můžete přidat hrst namočených rozinek nebo sušených brusinek, které krásně nasají chuť skořice a jablek.
- Křupavý povrch: Před pečením potřete taštičky rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem, který se při pečení krásně zkaramelizuje.
- Jiné ovoce: Pokud nemáte jablka, můžete použít hrušky, švestky nebo meruňky, případně je zkombinovat s jablky.
- Citronová nebo pomerančová kůra: Přidejte do těsta strouhanou kůru z bio citronu nebo pomeranče, která mu dodá svěží vůni.
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.