Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany

Tento jahodový koláč se smetanovým krémem je skvělou volbou pro všechny milovníky jednoduchých a lahodných dezertů. Křehké listové těsto tvoří dokonalý základ pro šťavnaté jahody, které jsou zalité jemným smetanovým krémem s vanilkovou vůní. Díky snadné přípravě si ho můžete dopřát kdykoliv, ať už jako sladkou tečku po obědě nebo jako dezert k odpolední kávě.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

Jahodový koláč se smetanovým krémem

Co budeme potřebovat:

Základ:

  • 200 g listové těsto
  • máslo (na vymazání formy)
  • 250 g čerstvé jahody v celku

Krém:

  • 200 g zakysaná smetana
  • 2 vejce
  • 40 g cukru
  • 4 g vanilkový cukr
  • 20 g univerzální mouky

Ostatní:

  • 1 vejce/žloutek (na potření)
  • 20 g moučkový cukr (na zdobení)
  • čerstvá máta (na zdobení)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava formy a listového těsta: Připravte si formu na pečení o průměru 26 cm, kterou pečlivě vymažte změklým máslem, aby se těsto během pečení nepřichytilo. Následně rozprostřete listové těsto do formy tak, aby přesahovalo přes okraje. Těsto jemně přitlačte na dno a okraje formy, aby dobře drželo tvar.

Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

2. Čerstvé, omyté jahody postavte na výšku do připraveného těsta.

Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

3. Příprava krému: V míse si smíchejte zakysanou smetanu, vejce, cukr a vanilkový cukr. Poté přisypejte univerzální mouku a směs míchejte, dokud nezískáte hladký a jemný krém bez hrudek.

Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech
Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

4. Jahody ve formě zalijte připraveným krémem, který rovnoměrně rozlijte kolem ovoce. Okraje listového těsta jemně zahněte směrem dovnitř, aby krásně obepnuly krém s jahody. Poté si rozšlehejte vejce/žloutek a okraje těsta důkladně potřete, což jim během pečení dodá krásnou zlatavou barvu.

Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech
Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

5. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut při 180 °C, dokud těsto nezíská krásně zlatavou barvu a po upečení koláč nechejte chvíli vychladnout přímo ve formě.

Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

6. Nakonec hotový koláč jemně poprašte prosátým moučkovým cukrem, který dodá eleganci a zvýrazní sladkost jahod a ozdobte lístečkem máty.

Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech
Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany
Zdroj: Cookrate – Czech

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.