Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou

Pokud milujete spojení jablek, čokolády a jemného, vláčného těsta, tento jablečný chlebíček je pro vás to pravé! Díky citronové šťávě má lehce osvěžující chuť, zatímco čokoládové kousky mu dodávají příjemnou sladkost. Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako sladká svačina. A nejlepší na tom je, že jeho příprava je velmi jednoduchá!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou

Co budeme potřebovat:

  • 3 jablka (nebo podle chuti – kupte si je více a připravte si také sypaný jablečný koláč)
  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru (lze ho nahradit i krystalovým nebo třtinovým)
  • 1 balíček vanilkového cukru (ja používam i vanilínový)
  • 150 g másla (já jsem měla obyčejné, ale můžete použít také například Heru)
  • Šťávu z 1 většího citronu 
  • 300 g polohrubé mouky (vyzkoušejte i recept na šuměnkový koláč)
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 70 g čokolády (nebo podle chuti – jakoukoli máte doma)
Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Šlehání žloutků a míchání těsta:

Oddělte žloutky od bílků (3). Žloutky vyšlehejte s moučkovým (150 g) a vanilkovým cukrem (1) do světlé pěny.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté přidejte změklé nebo rozpuštěné máslo (150 g) a důkladně zašlehejte.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Do žloutkové směsi postupně přidávejte prosátou polohrubou mouku (300 g) smíchanou s práškem do pečiva (½) a citronovou šťávu z 1 citronu. Míchejte nebo šlehejte.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Přidání jablek, sněhu a čokolády:

Poté vmíchejte nastrouhaná nebo nakrájená jablka (3) i se šťávou.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Nakonec přidejte kousky čokolády a jemně promíchejte.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Pečení:

Připravené těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a vložte do předehřáté trouby.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte při 190 °C přibližně 45 minut. Pečení průběžně kontrolujte, protože každá trouba peče jinak.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Po upečení proveďte test špejlí – pokud se těsto nelepí, chlebíček je hotový. Nechte ho vychladnout ve formě a poté vyklopte a nakrájejte.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Servírování:

Jablečný chlebíček podávejte samotný nebo posypaný moučkovým cukrem. Skvěle chutná s šálkem kávy nebo čaje.

Nadýchaný jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou – dokonalá kombinace chutí
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Skořice nebo perníkové koření: Přidejte 1–2 lžičky skořice nebo směsi perníkového koření pro výraznější chuť.
  • Rum nebo vanilkový extrakt: 1 lžíce rumu nebo pár kapek vanilkového extraktu dodá těstu jemnou vůni.
  • Kousky ořechů: Vlašské, lískové nebo mandle se k jablkům perfektně hodí, přidejte hrst nasekaných ořechů.
  • Rozinky nebo sušené brusinky: Pokud máte rádi sladší dezerty, přidejte hrst namočených rozinek nebo brusinek.
  • Jablečné pyré: Místo části másla (cca 50 g) můžete přidat 100 g jablečného pyré.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.