Pokud milujete spojení jablek, čokolády a jemného, vláčného těsta, tento jablečný chlebíček je pro vás to pravé! Díky citronové šťávě má lehce osvěžující chuť, zatímco čokoládové kousky mu dodávají příjemnou sladkost. Skvěle se hodí k odpolední kávě nebo jako sladká svačina. A nejlepší na tom je, že jeho příprava je velmi jednoduchá!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jablečný chlebíček s citronovou šťávou a čokoládou
Co budeme potřebovat:
- 3 jablka (nebo podle chuti – kupte si je více a připravte si také sypaný jablečný koláč)
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru (lze ho nahradit i krystalovým nebo třtinovým)
- 1 balíček vanilkového cukru (ja používam i vanilínový)
- 150 g másla (já jsem měla obyčejné, ale můžete použít také například Heru)
- Šťávu z 1 většího citronu
- 300 g polohrubé mouky (vyzkoušejte i recept na šuměnkový koláč)
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 70 g čokolády (nebo podle chuti – jakoukoli máte doma)

Jak budeme postupovat:
1. Šlehání žloutků a míchání těsta:
Oddělte žloutky od bílků (3). Žloutky vyšlehejte s moučkovým (150 g) a vanilkovým cukrem (1) do světlé pěny.

Poté přidejte změklé nebo rozpuštěné máslo (150 g) a důkladně zašlehejte.

Do žloutkové směsi postupně přidávejte prosátou polohrubou mouku (300 g) smíchanou s práškem do pečiva (½) a citronovou šťávu z 1 citronu. Míchejte nebo šlehejte.

2. Přidání jablek, sněhu a čokolády:
Poté vmíchejte nastrouhaná nebo nakrájená jablka (3) i se šťávou.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta.

Nakonec přidejte kousky čokolády a jemně promíchejte.

3. Pečení:
Připravené těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a vložte do předehřáté trouby.

Pečte při 190 °C přibližně 45 minut. Pečení průběžně kontrolujte, protože každá trouba peče jinak.

Po upečení proveďte test špejlí – pokud se těsto nelepí, chlebíček je hotový. Nechte ho vychladnout ve formě a poté vyklopte a nakrájejte.

4. Servírování:
Jablečný chlebíček podávejte samotný nebo posypaný moučkovým cukrem. Skvěle chutná s šálkem kávy nebo čaje.

Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Skořice nebo perníkové koření: Přidejte 1–2 lžičky skořice nebo směsi perníkového koření pro výraznější chuť.
- Rum nebo vanilkový extrakt: 1 lžíce rumu nebo pár kapek vanilkového extraktu dodá těstu jemnou vůni.
- Kousky ořechů: Vlašské, lískové nebo mandle se k jablkům perfektně hodí, přidejte hrst nasekaných ořechů.
- Rozinky nebo sušené brusinky: Pokud máte rádi sladší dezerty, přidejte hrst namočených rozinek nebo brusinek.
- Jablečné pyré: Místo části másla (cca 50 g) můžete přidat 100 g jablečného pyré.
VIDEO NÁVOD:
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.