Pomerančový obrácený dort s mandlovou náplní a špetkou skořice

Pomerančový obrácený dort s mandlovou náplní a špetkou skořice je dokonalým spojením sladkosti a jemného koření. Karamelizované plátky pomeranče vytvářejí nejen nádherný vzhled, ale i výraznou citrusovou chuť, která dokonale ladí s mandlovým těstem. Tento dort je ideální pro zvláštní příležitosti i jako sladká odměna k šálku kávy nebo čaje. Vyzkoušejte ho a překvapte své blízké dokonalou harmonií chutí!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Pomerančový obrácený dort s mandlovou náplní a špetkou skořice
Zdroj: thestoryofacake

Pomerančový obrácený dort s mandlovou náplní a špetkou skořice

Co budeme potřebovat:

Sirup:

  • 200 g krystalový cukr
  • 250 ml vody
  • 1 dl pomerančový likér
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička anýzu
  • 8 velmi tenkých plátků velkého pomeranče (i s kůrou, 3 mm)

Těsto:

  • 3 vejce (oddělené bílky a žloutky)
  • 180 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
  • 180 g třtinový cukr
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 140 g hladké mouky
  • 100 g mleté mandle
  • 50 g hrubě nasekané mandle

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr
  • čerstvé plátky pomeranče a snítky máty

Jak budeme postupovat:

1. Příprava sirupu: V hlubokém hrnci smíchejte krystalový cukr a vodu. Na mírném ohni směs pomalu zahřívejte, až se cukr rozpustí a sirup začne jemně bublat. Postupně přilijte pomerančový likér, pomerančovou šťávu, pak přidejte celou skořici, hvězdičku anýzu a tenké plátky pomeranče. Vařte na nízkém ohni 20-25 minut, dokud se sirup nezredukuje na hustou konzistenci a plátky pomeranče nejsou jemně karamelizované a průsvitné.

2. Příprava těsta: Ve velké míse ušlehejte žloutky s rozpuštěným máslem a třtinovým cukrem, dokud směs nebude krémová. Dále přisypejte mletou skořici, hladkou mouku, mleté i hrubě nasekané mandle a pečlivě promíchejte. V jiné míse vyšlehejte bílky do pevného sněhu a poté je jemně zapracujte do těsta.

DOPORUČUJEME: Oblíbený dort plný lesního ovoce, jako z cukrárny!

3. Připravte kulatou dortovou formu o průměru 26 cm a vyložte dno pečicím papírem. Na dno formy rovnoměrně rozložte karamelizované plátky pomeranče, které přelijte připraveným těstem a uhlaďte povrch těsta, aby byl rovnoměrný.

4. Pečte v předehřáté troubě 60 minut při 160 °C, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá a po upečení nechte dort ve formě zcela vychladnout.

5. Jakmile dort vychladne jemně uvolněte okraje formy. Poté překlopte dort dnem vzhůru na talíř a opatrně odstraňte pečící papír. Posypejte moučkovým cukrem pro elegantní vzhled a případně ozdobte čerstvými plátky pomeranče nebo snítkou máty.

Pomerančový obrácený dort s mandlovou náplní a špetkou skořice
Zdroj: thestoryofacake

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Pokud hledáte další inspirace na ovocné pochoutky, doporučujeme vám prohlédnout i tyto recepty: